Melkveehouder+wint+ondernemersprijs+Weststellingwerf
Nieuws
© Gerrit Jan Prakken

Melkveehouder wint ondernemersprijs Weststellingwerf

Melkveehouder Rinus van der Zijl uit Nijeholtpade is ondernemer van het jaar in gemeente Weststellingwerf geworden. Hij krijgt de titel van Commerciële Club Weststellingwerf, omdat hij veel rekening houdt met zijn omgeving.

Van der Zijl melkt met zijn zoon en medewerker 340 koeien. Een van de afspraken die ze hebben gemaakt, is dat ze met maximaal 16 tot 20 kilometer met landbouwvoertuigen door het dorp rijden. 'Als de school uitkomt, rijden wij niet met ons materieel door het dorp. Het gaat maar om een half uur, drie kwartier en dan zijn alle kinderen thuis. Bij het inkuilen is het een kleine moeite om even naar een perceel te rijden die iets verder ligt, buiten het dorp.'

Het rekening houden met de omgeving, was voor de jury de reden om Van der Zijl als ondernemer van het jaar uit te roepen. 'Bij de bouw van een nieuwe stal besprak de melkveehouder vanaf het begin met de buren en het dorp wat het concept van het bedrijf was. Daarmee neem je niet alle zorg weg, maar ben je open naar je omgeving. Afspraken over gedrag op de tractor door het dorp, open huis om mensen echt te laten zien wat je doet en hoe je het georganiseerd hebt, dragen bij aan een goede verstandhouding met de omgeving en dat is tegenwoordig voor de meeste agrariërs van levensbelang. Respect voor de omgeving geeft respect terug.'

Van der Zijl vindt dat de sector 'veel meer rekening' kan houden met de omgeving. Je krijgt er ook veel voor terug, is zijn ervaring. 'Als ik op zaterdag aan het strontrijden ben, hoor ik daar niemand over.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  25° / 11°
  10 %
 • Zaterdag
  31° / 13°
  10 %
 • Zondag
  27° / 19°
  10 %
Meer weer