Sustainability%2C+jullie+moeten%E2%80%A6
Column
© Henk Bouwman

Sustainability, jullie moeten…

Als ik het woord van 2018 voor de sierteelt mocht kiezen, zou dat sustainability zijn. In 2017 noemde we dat overigens nog gewoon duurzaamheid, maar dat terzijde.

Sustainability is dit jaar een stuk hoger op de agenda gekomen en dat heeft te maken met de oprichting van FSI (Flower Sustainability Initiative). FSI is een duurzaamheidscertificaat dat gedragen wordt door Royal FloraHolland en de grote handelspartijen in de sierteeltketen.

In de luwte

Concrete doelstelling: in 2020 is 90 procent van de door de leden geproduceerde of verhandelde bloemen en planten duurzaam. Nu dacht u wellicht dat dit in de sierteelt al jaren de standaard zou zijn, maar bloemen en planten is geen voedsel en dat heeft ons enigszins in de luwte gehouden.

De wijze waarop de verschillende schakels in de keten met certificering bezig zijn, is net zo divers als ons assortiment. En dit heeft voor een deel met je eigen motivatie te maken of met de markt waarvoor je produceert. Niet-gecertificeerd zijn lukt nog wel als je al je producten afzet via de veilingklok.

Nooit naar gekeken

De directeuren van de grote exporteurs roepen wellicht dat duurzaamheid bij hun bedrijf hoog in het vaandel staat, hun inkopers weerspreken dit meestal door te roepen dat ze nog nooit naar een milieucertificaat hebben gekeken.

Lever je echter aan retailbedrijven, dan is certificering mede de basis om zaken te doen. De echte voorlopers zijn dagelijks bezig om hun footprint te verkleinen en zien dit als kans hun marktaandeel te vergroten.

In peloton

Wij, als bedrijf, hangen een beetje in het peloton. Maar er is ook nog een grote groep achterblijvers waarvan aansluiting gewenst is. Bij de introductie van FSI was de boodschap helder aan deze groep. Jullie moeten!

Zonder het te beseffen, gaven ze hiermee het verkeerde signaal: het is al zo vaak geroepen, het geeft een gevoel van onbegrip. Een uitvoerbare en betaalbare certificering is op sommige bedrijven niet zo simpel.

Verkeerd uitgangspunt

Jullie moeten, is het verkeerde uitgangspunt. Hoe kunnen we jullie ontzorgen? Dat is een betere weg.

Maak gebruik van vergaande digitalisering, kijk hoe je zaken praktisch kunt combineren zodat we de doelstelling werkelijk gaan halen. En dan is sustainability ook het woord voor 2019.

Marcel van Tol zomerbloemenkweker in Ter Aar

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  8° / 4°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 8°
  50 %
 • Zaterdag
  11° / 10°
  70 %
Meer weer