No+powerpoint%2C+let%27s+talk%21
Column
© Henk Bouwman

No powerpoint, let's talk!

Het is iets wat mij steeds meer begint te irriteren: powerpoints. Een schitterende presentatie met de mooiste teksten, grafieken en plaatjes, uitgebreid toegelicht door de spreker, het liefst met een speech van dusdanige lengte dat voor het stellen van vragen geen tijd meer overblijft. De zaal met belangstellenden die met volle aandacht de boodschap tot zich neemt en de spreker vol overtuiging dat zijn intellectuele bagage bijdraagt tot het welzijn van zijn toehoorders.

De agenda vult zich in het najaar snel met bijeenkomsten van organisaties. Uit betrokkenheid of nieuwgierigheid bezoek ik ze met regelmaat. Royal FloraHolland, LTO, politiek, Greenport, AB en nog enkele andere. Het is fijn om onder andere mensen te zijn en je steekt er altijd wat van op.

Maar ik voel mij steeds meer gegijzeld door de powerpoints. De directeur van LTO Glaskracht Nederland trachtte ons te boeien met de sectorale visie voor de toekomst. Mooie vergezichten over 2040, doelstellingen op het gebied van water, energie en plantgezondheid waarbij je oprecht hoopt dat het wordt gerealiseerd, maar weet u al hoeveel ik de afgelopen jaren termen als vernieuwing, duurzaam en innovatie voorbij heb zien komen.

Futurologen

De Rabobank past in hetzelfde rijtje: tiptop de presentatie over hoe snel de wereld aan het veranderen is door de digitalisering. Verander snel was de boodschap over de toekomst van de sierteelt. Futurologen mag ik best graag aanhoren. Het is altijd meegenomen, mensen die een beetje in de toekomst kijken voor waarschijnlijk een riante vergoeding.

Ik voel mij steeds meer gegijzeld door de powerpoints

Marcel van Tol, zomerbloemenkweker in Ter Aar

In het kader van circulaire economie heb ik vorig jaar driemaal een plaatje voorbij zien komen van koffieprut waarop champignons kunnen worden geteeld. Kwestie van een beetje knippen en plakken, maar of de productie al is gestart?

Discussie

Bij de politiek kom ik eigenlijk de minste powerpoints tegen. Daar kiezen ze gelukkig toch meer voor discussie.

Bij Royal FloraHolland vult het beeld zich soms met schema's met te veel en te kleine lettertjes. Daar hadden we laatst echter een opzet die mij wel aansprak. Een bijeenkomst van de commercieel directeur: er werd gestart met de rondvraag en die gaf voldoende input om de avond mee te vullen. Een goede discussie vonden de aanwezigen. Maar de titel van de bijeenkomst was dan ook: 'No powerpoint, let's talk!'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  27° / 15°
  70 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  30 %
Meer weer