Glastuinbouw+is+toch+niet+te+vergelijken+met%E2%80%A6
Column
© Henk Bouwman

Glastuinbouw is toch niet te vergelijken met…

Je kunt de glastuinbouw toch niet vergelijken met de andere agrarische sectoren, hoor ik collega's weleens zeggen. Vooral als ze afkomstig zijn uit glastuinbouwconcentratiegebieden, waar in de omgeving andere types agrariërs al lang zijn uitgestorven, wordt deze mening ruim gedeeld.

Zelf binnen ons eigen LTO Noord heeft sectorale belangenbehartiger LTO Noord Glaskracht zijn eigen status. Zelf zijn wij lid van LTO Noord Glaskracht en via die lijn ook weer lid van LTO Noord in een constructie die voor de meeste ingewijden niet eens duidelijk is, laat staan voor het doorsneelid.

Natuurlijk kun je je afvragen welke verbintenis er nog is tussen een grootschalig glasgroentebedrijf en collega-agrariërs in de varkenshouderij of akkerbouw. Maar wij als zomerbloemenkwekerij zitten er toch wat anders in. Dit heeft met name te maken met de combinatie van glas en buitenteelt.

Natuurlijk heeft het productiemiddel tuinbouwkassen zijn eigen wet- en regelgeving en bijbehorende belangenbehartiging, maar dat geldt ook voor onze buitenteelten. Hierbij ligt voor ons weer de link met de opengrondsteelten, zoals bijvoorbeeld bomen en vaste planten.

Natuurlijk kun je je afvragen welke verbintenis er nog is tussen een grootschalig glasgroentebedrijf en collega-agrariërs in de varkenshouderij of akkerbouw

Marcel van Tol, zomerbloementeler in Ter Aar

We leven wat dat betreft een beetje in twee werelden zonder dat je ergens volledig thuishoort. Maar is de huidige sectorale opzet in de plantaardige sector nog wel van deze tijd? De glastuinbouw en andere sectoren raken in mijn ogen steeds meer verweven met elkaar.

De modernste boomkwekerijbedrijven schuiven steeds verder op naar de potplantenteelt. Het zachtfruit ontwikkelt zich naar een professionele tak in de glastuinbouw.

Zomerbloemen als pioen of Delphinium hebben hun marktpositie enorm verbeterd, juist door de combinatie van glas en buitenteelt. En juist die bedrijven op het snijvlak van glas en open grond zorgen voor het brede assortiment bloemen en planten waar Nederland zo uniek in is.

De glastuinbouw is geen aparte tak van sport, maar onderdeel van. Krachtenbundeling, kostenbesparing en van elkaar leren zouden wat mij betreft hoger in het vaandel mogen staan.

En de varkenshouder en de tomatenteler, als het gaat om antwoorden te vinden op de marktmacht van de retailer hebben ze meer met elkaar dan ze in eerste instantie denken.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  23° / 12°
  10 %
 • Vrijdag
  24° / 12°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 12°
  10 %
Meer weer