Twijfels+bij+bericht+van+begin+deze+week
Column
© Henk Bouwman

Twijfels bij bericht van begin deze week

'Het aantal nachtvlinders is de afgelopen decennia met 54 procent gekelderd en het aantal loopkevers zelfs met 72 procent.' Dat komt door te veel mest en gif, aldus Natuurmonumenten. GroenLinks eist een spoeddebat.

Dit was in de media, begin deze week. Als sector worden we constant gebombardeerd met dit soort berichtgeving. Meestal gaat het langs mij heen, maar bij dit bericht had ik toch een gevoel van: ik geloof het gewoon niet. Of laat ik het diplomatieker stellen: er rijzen bij mij twijfels. Eigenlijk wordt er gezegd dat al onze inspanningen om het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen terug te dringen geen enkel effect hebben.

Er vindt in onze bedrijfsvoering weliswaar geen revolutie plaats, maar wel een evolutie als het om gewasbescherming gaat. Door overheidsbeleid zijn normen voor gewasbeschermingsmiddelen steeds strenger geworden, met als gevolg dat breedwerkende middelen verdwijnen.

De introductie van geïntegreerd telen, waarbij de chemie in veel biologische bestrijders en middelen grotendeels is vervangen, is op veel bedrijven leidend. Het wordt door menig agrariër als een uitdaging gezien om er mee aan de slag te zijn.

Er vindt in onze bedrijfsvoering weliswaar geen revolutie plaats, maar wel een evolutie als het om gewasbescherming gaat

Marcel van Tol, zomerbloemenkweker in Ter Aar

Dus deze inzet leidt er alleen maar toe dat de situatie voor nachtvlinders en loopkevers slechter is dan pakweg dertig jaar geleden. Je zou bijna de conclusie trekken dat al die middelen van toen nog niet zo slecht waren.

Een aantal jaren geleden hadden we met een kleine groep kwekers een gesprek met Greenpeace. Een gesprek waarbij over en weer in goede sfeer de inzichten werden gewisseld. De drie medewerkers waren goed op de hoogte van de ontwikkelingen in de tuinbouwsector en snapten ook wel dat je de wereld niet van de ene op de andere dag kunt veranderen.

Wat me nog het meest is bijgebleven van dit contact, is hun aanpak om de publieke opinie te beïnvloeden. Dat deden ze slechts met z'n drieën!

Ze speuren constant het internet af om onderzoeksrapporten te kunnen vinden waarin de negatieve effecten van gewasbeschermingsmiddelen worden benadrukt. Vervolgens gebruiken ze deze informatie met gerichte acties om de publieke opinie (en daarmee consumenten, afzetpartijen en politiek) te beïnvloeden. Met drie personen zoveel invloed hebben; ik was best een beetje onder de indruk!

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  26° / 14°
  10 %
 • Woensdag
  26° / 17°
  60 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
Meer weer