All+electric
Column
© Henk Bouwman

All electric

Aardwarmtebronnen, warmterotondes, de glastuinbouw is volop in beweging om het energievraagstuk voor de toekomst op te lossen. Boren in de aardlaag om op 2 tot 3 kilometer diepte de benodigde warmte te vinden en deze vervolgens te transporteren naar de omliggende bedrijven.

En om het plaatje ideaal te maken, al deze warmtenetten aan elkaar koppelen voor uitwisseling en risicospreiding. Daarnaast nog een leiding voor de CO2 uit het Rotterdamse havengebied en Amsterdamse vuilverwerking, en natuurlijk elektriciteit van de windmolenparken op de Noordzee.

Ontwikkelingen waar LTO en de overheid zich volop voor inspannen. Ik hoop dat het allemaal gaat lukken, want dan worden we echt duurzaam. Maar wordt dit ook het plaatje voor ons bedrijf?

Nee, ik verwacht niet dat dit realistisch is. Ons bedrijf is voor dergelijke oplossingen te klein, ligt op de verkeerde locatie en heeft een te laag energieverbruik. Daar gaat ons beeld van een mooie duurzame toekomst omdat we geen grootschalig bedrijf hebben. Met ons zal dat voor vele kleine glasopstanden in dit land gelden.

Daar gaat ons beeld van een mooie duurzame toekomst omdat we geen grootschalig bedrijf hebben

Marcel van Tol, zomerbloemenkweker in Ter Aar

Maar ik heb ook nog een ander beeld. Je zou het 'all electric' kunnen noemen: je bedrijf volledig verwarmd door elektriciteit. In een land als Noorwegen is het normaal dat alle huizen elektrisch worden verwarmd.

Volgens deskundigen is elektriciteit, opgewekt door zon, wind en water, volop beschikbaar. De benodigde stroomkabels zijn veel gemakkelijker aan te leggen bij zo'n warmtenet, dus kleinschalige bedrijven in buitengebieden zijn gemakkelijker aan te sluiten. Er ontstaat nieuw toekomstperspectief, want bedrijfsgrootte of locatie is minder van belang.

Is het een idee om eens kleinschalig te beginnen? Bijvoorbeeld in het kleinste stekkasje in Boskoop en de ervaringen te gebruiken om knelpunten weg te nemen en vervolgens de stap te maken naar een iets groter bedrijf. Op den duur groeien beide energiesystemen naar elkaar toe en wordt de gehele glastuinbouw duurzaam op het gebied van energie. Of droom ik nu te veel?

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  24° / 17°
  10 %
 • Donderdag
  22° / 13°
  10 %
 • Vrijdag
  24° / 11°
  10 %
Meer weer