Franse+Sima+reikt+innovatieprijzen+uit
Achtergrond
© Eigen Foto

Franse Sima reikt innovatieprijzen uit

De beursorganisatie van de Franse mechanisatiebeurs Sima, die eind februari volgend jaar plaatsvindt, reikt gouden, zilveren en bronzen medailles uit voor de meest interessante innovaties. Goud gaat naar de fabrikanten Claas en Laforge.

Zowel de Claas Jaguar 960 Terra Trac als de Dynatrac van het Franse Laforge krijgen een gouden onderscheiding van de innovatiecommissie van Sima. Beide vindingen zijn echter niet nieuw. De Jaguar 960 Terratrac van Claas werd vorig jaar al tijdens Agritechnica geïntroduceerd.

Het rupsonderstel trok de aandacht van de Franse jury. Vooral het optillen van de voorste rol van het rupsonderstel in bochten - en dus ook op de kopakker - zorgde ervoor dat het systeem een gouden medaille won. De rups laat daardoor de graszode intact.

Claas Jaguar 960 Terratrac krijgt een gouden medaille. De geveerde rupsen moeten minder schade toebrengen aan de graszode.
Claas Jaguar 960 Terratrac krijgt een gouden medaille. De geveerde rupsen moeten minder schade toebrengen aan de graszode. © Eigen Foto

John Deere Connected Support lost storing op voor die optreedt

Gps- of camera-aansturing

Ook Laforges Dynatrac lijkt niet nieuw. Het is namelijk een driepuntsbok met sideshift die door een gps-systeem of camera wordt aangestuurd, zodat de trekker en machine los van elkaar kunnen bewegen. De sideshift in de bok zorgt ervoor dat de machine tot op een centimeter nauwkeurig het juiste spoor volgt. Het bedrijf bouwt drie versies met prijzen van 10.000 tot 15.000 euro.

Dat de vindingen al eerder waren te zien, op andere Europese of Franse beurzen, maakt voor de noviteitencommissie niet uit. Als de vondst niet eerder een prijs heeft gekregen en de commissie de vinding interessant vindt voor de landbouw, is dat voldoende om die ontwikkeling met een medaille te belonen.

De tweede gouden medaille gaat naar Laforge Dynatrac. Een hydraulische sideshiftbok die wordt bediend door gps of een camera.
De tweede gouden medaille gaat naar Laforge Dynatrac. Een hydraulische sideshiftbok die wordt bediend door gps of een camera. © Eigen Foto

Elektronica

De overige Sima-prijzen worden veelal uitgereikt aan elektronische vindingen. Neem bijvoorbeeld Live NBalance, een samenwerking tussen John Deere en Airbus. Het systeem zorgt ervoor dat boeren de groei en met name de stikstofefficiëntie van het gewas door het seizoen kunnen volgen. Daarbij maakt het gebruik van data die sensoren leveren, maar ook van satellietdata, die het combineert. Het is goed genoeg voor een zilveren medaille.

Dat geldt ook voor de Field Sensor van Bosch. Het combineert een vochtsensor en een thermometer met een regensensor en een multispectrale camera. Die camera neemt elke dag foto's van het gewas. Daaruit berekent de sensor onder meer de bladoppervlakte, een vegetatie-index en het bladgroengehalte. Al die gegevens en andere data, onder meer verkregen van drones en satellieten, worden in een rekenmodel van de Franse start-up Hiphen ingevoerd, waarna de teler tips krijgt om zijn teelt te verbeteren.

Bosch werkt samen met start-up Hiphen aan een weerstation dat dagelijks foto’s maakt van het gewas.
Bosch werkt samen met start-up Hiphen aan een weerstation dat dagelijks foto’s maakt van het gewas. © Eigen Foto

Scanbare herkenningssticker

Heel praktisch is RedVista van Kuhn dat eveneens een zilveren medaille won. Door op een machine van de fabrikant een herkenningsticker te plakken en die met een applicatie op de smartphone te scannen, wordt duidelijk waar de vetnippels zijn te vinden en welke afstelpunten de machine heeft. De gebruiker ziet ze als oplichtende punten op zijn telefoonscherm, terwijl hij de machine in beeld heeft. Handig, want zo hoef je niet meer te zoeken of een handleiding te raadplegen.

Door met een smartphone-app naar een Kuhn-machine te kijken, kun je snel smeernippels of instellingspunten opsporen.
Door met een smartphone-app naar een Kuhn-machine te kijken, kun je snel smeernippels of instellingspunten opsporen. © Eigen Foto

Nog zo'n onderhoudshulp komt van John Deere. De machinefabrikant bedacht Connected Support. Een trekker of andere machine van het merk is via internet verbonden met de server van de fabrikant. Alle toegestuurde gegevens worden automatisch naast die van vergelijkbare machines gelegd.

Treedt bij die machines een storing op, dan zal een waarschuwing uitgaan naar de dealer. Die kan vervolgens beslissen of hij de machines de werkplaats in laat komen om het probleem te verhelpen nog voor het optreedt. Het zorgt ervoor dat mankementen zich minder snel voordoen, terwijl de dealer het werk in zijn werkplaats beter kan plannen.

Hydrokit krijgt een bronzen medaille voor een elektrische lier die de topstang optilt nadat je op een knop hebt gedrukt
Hydrokit krijgt een bronzen medaille voor een elektrische lier die de topstang optilt nadat je op een knop hebt gedrukt © Eigen Foto

232.000 bezoekers

Sima vindt volgend jaar van 24 tot en met 28 februari plaats in de beurshallen van Paris Nord Villepinte. In 2017, tijdens de vorige aflevering van de tentoonstelling, kwamen er zo'n 232.000 bezoekers naar Sima. Daarvan kwamen er 1.500 uit Nederland.

Werd de beursvloer in 2017 gevuld door 1.800 standhouders, volgend jaar zullen dat er zeker 200 meer zijn, zo laat de beursorganisatie weten.

De mobiele voerruif van Beiser is voorzien van een weegcel. Is de wagen leeg, dan stuurt hij via Lora een bericht.
De mobiele voerruif van Beiser is voorzien van een weegcel. Is de wagen leeg, dan stuurt hij via Lora een bericht. © Eigen Foto

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  5° / 0°
  70 %
 • Zaterdag
  6° / 3°
  90 %
 • Zondag
  5° / 3°
  60 %
Meer weer