Long%2C+hot+summer
Column
©

Long, hot summer

Het was heet en is nog steeds erg droog. Dat hebben we aan den lijve kunnen ondervinden. 24/7 beregenen heeft een zware wissel getrokken op onszelf, onze gezinnen en medewerkers.

Zoveel dagen achtereen in touw zijn is niet niks. Anders dan de buitenwereld ziet, is het niet alleen even een haspel uittrekken. Daar zit veel meer achter.

Regelmatige controle is vereist om alles goed te laten verlopen. Daarbovenop hebben veel leden te maken met diefstal, vernielingen en burgers die vol onbegrip en negatief reageren op ons werk in het buitengebied. Ook hebben we te maken met flinke opbrengstverliezen door het extreme weer, ook al doen we er als ondernemers alles aan om gewassen en dieren daar zo goed mogelijk doorheen te krijgen.

Wat heeft de LLTB voor u kunnen betekenen? Door de afspraken die jaren geleden zijn gemaakt, het zogenoemde standstillbeleid, mogen we ondanks de droogte gewoon beregenen. Zo gewoon is dat elders niet, maar in Limburg kunnen we onze gewassen voorzien van het broodnodige vocht.

Dat uit oppervlaktewater niet overal meer mag worden beregend is begrijpelijk. LLTB-leden hielpen de natuur zelfs een handje door water in drooggevallen beken te pompen. Dit is bijzonder goed ontvangen door waterschap en natuurorganisaties. We staan voortdurend in contact met het waterschap en onze waterportefeuillehouders.

Na een aarzelend begin gaan steeds meer supermarkten door de knieën

Jan Veltmans, bestuurslid LLTB

Maar er is nog een ander fenomeen, in beweging gezet door de ZLTO, genaamd #hetezomeroogst. Met andere woorden: hoe krijgen we de retail zover om producten die de maat niet helemaal halen of krom zijn gegroeid, toch voor een goede prijs in de winkelschappen te leggen?

Na een aarzelend begin gaan steeds meer supermarkten door de knieën, mede door de maatschappelijke druk. Het zou van de zotte zijn om in tijden van schaarste deze producten weg te gooien. Ook richting LNV staat de druk er vol op om nog iets aan damage control te kunnen doen. Hopelijk krijgen we geen Indian Summer, maar een normale herfst.

Weer

 • Donderdag
  23° / 12°
  10 %
 • Vrijdag
  24° / 12°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 12°
  10 %
Meer weer