Appelras+Morgana+moet+plek+veroveren
Achtergrond
© Johan Wissink

Appelras Morgana moet plek veroveren

Fruitveiling Zuid-Limburg zet met Morgana een nieuw appelras in de markt. Volgens directeur Michel Schrijnemaekers is de appel vanwege het goede uitstalleven zeer geschikt voor de export, 'maar we richten ons zeker ook op de Nederlandse markt'.

Het appelras Morgana is zeker niet het enige nieuwe ras dat de laatste jaren gepresenteerd is op de Nederlandse markt. Toch ziet Fruitveiling Zuid-Limburg veel potentie in de appel. Volgens directeur Michel Schrijnemaekers heeft dat alles te maken met de kwaliteit en de smaak van de appel, die is veredeld door ABCz in België.

Morgana is de merknaam van de appel, de bijbehorende rasnaam is Kizuri. De Morgana is een zogenoemd clubras. Dat wil zeggen dat er een aantal licentiehouders zijn die de appel op de markt mogen brengen en daar ook afspraken over maken. In Nederland is dat Fruitveiling Zuid-Limburg, in Duitsland Krings, in Italië Melinda en in België gaat de levering via de Belgische Fruitveiling (BFV). 'De appel is ziet er schitterend uit', vertelt Schrijnemaekers enthousiast. 'Hij is bloedrood, hij smaakt fantastisch, hij heeft een goede hardheid en het suikergehalte is perfect. Het is een appel met heel veel mogelijkheden. Hij is niet zuur, maar ook niet zoet.'

Het goede uitstalleven was een van de belangrijkste redenen voor Schrijnemaekers om licentiehouder te worden van de Morgana. 'De appel is heel geschikt voor de export. Vier à vijf weken transport is voor de Morgana geen probleem. Wij doen veel zaken in Azië. Hij blijft kwalitatief goed. Ook teelttechnisch is de appel geschikt. In Duitsland staat zo'n 50 hectare. Bijna alle appels vielen in dezelfde maatsortering, 75-85.'

Goede kansen

Teeltadviseur David van de Graaf van Delphy dicht de Morgana goede kansen toe. Vrijdag 5 oktober konden telers een kijkje nemen bij de pilot met Morgana-appelbomen bij Van Kessel in Maasdriel, waar Van de Graaf bij betrokken is.
De komende twee seizoenen worden er heel wat Morgana-appelbomen bijgeplant in Europa. In Italië 300.000, in Duitsland 150.000, in Nederland 100.000 en in België ook nog eens 50.000 tot 100.000.

Van de Graaf: 'Vooral in Duitsland is de vraag heel groot en liggen de prijzen beduidend hoger dan van de traditionele rassen. In Nederland moet de afzet van Morgana op een enkele partij na nog starten en zal hij zichzelf nog moeten bewijzen, maar daar heb ik alle vertrouwen in.'

Niet alleen telers in Zuid-Nederland zijn geïnteresseerd, ook telers in het midden van het land gaan leveren aan Fruitveiling Zuid-Limburg. Van de Graaf: 'Misschien is dat voor sommige telers een drempel, omdat ze gewend zijn om aan een andere partij te leveren. Maar het kan prima. Je kunt ook de Morgana aan Fruitveiling Zuid-Limburg leveren en andere rassen aan een andere afnemer.'

Volgens de kenners is de Morgana het beste te vergelijken met Kanzi en Pink Lady. De Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) vindt de introductie van nieuwe rassen goed nieuws voor telers.

'Het is zeker welkom, al hebben lang niet alle clubrassen evenveel succes gehad in de laatste jaren', stelt Herman Bus. 'De Kanzi is een clubras dat wel succes heeft. Maar de appelproductie staat onder druk door de moordende concurrentie uit met name Polen. Vooral de Jonagold, de Elstar wordt alleen in Nederland en Duitsland geteeld. Die weet zich aardig te handhaven.'

Alle bekende appels laten volgens cijfers van het CBS in Nederland een krimp zien, behalve de categorie 'overige appelsoorten'. Bus: 'Dat duidt er op dat nieuwe rassen wel mogelijkheden bieden. Telers zijn daarnaar op zoek.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  20° / 10°
  30 %
 • Zaterdag
  22° / 9°
  10 %
 • Zondag
  26° / 12°
  20 %
Meer weer