Focus+Avebe+op+gezonde+voeding+en+eiwit
Achtergrond
© Han Reindsen

Focus Avebe op gezonde voeding en eiwit

Aardappelzetmeelconcern Avebe legt de komende vijf jaar de nadruk op meerwaarde, innovatie in duurzaamheid. 'We willen doorgaan op de ingeslagen weg. Niet groeien in volume, maar focussen op gezonde voeding', zegt bestuursvoorzitter Bert Jansen.

Tijdens een jaarlijkse netwerkbijeenkomst van het Innovatieprogramma voor de Veenkoloniën, vrijdag 23 november in Buinerveen, stond Jansen stil bij de toekomststrategie van Avebe voor de jaren 2018-2023.

Het concern wil zich vooral concentreren op voeding voor mensen en minder op diervoeding en de industrie. 'Voor klimaatvriendelijke consumptie moeten we van dierlijk naar plantaardig eiwit. Op die manier kunnen we de wereldbevolking efficiënter en beter voeden.'

Prestatieprijs

De groei in goede en gezonde voeding moet de winstgevende omzet van Avebe verhogen. In het jaar 2023 zou dat kunnen zorgen voor een prestatieprijs van 95 euro. 'Of 95 euro voldoende is? Leden zullen zeggen dat het meer moet zijn, ook bij 100 euro. Dat komt door de aard van de zaak.'

Innovatie vraagt om investeringen en die moeten in balans zijn met de uitbetalingen aan de leden

Bert Jansen, bestuursvoorzitter Avebe

Volgens de bestuursvoorzitter zal Avebe altijd zoeken naar de balans tussen een voldoende hoge uitbetalingsprijs voor dit moment en voldoende ruimte voor investeringen voor de toekomst. 'Het is een discussie tussen de korte en de lange termijn.'

Innovaties

Jansen zegt dat de prestatieprijs vooral afhankelijk is van de innovaties in het bedrijf. Veel van die stijging zal afhankelijk zijn van het eiwit, dat Avebe in de bovenkant van de voedingsmarkt wil afzetten. 'Innovatie vraagt om investeringen en die moeten in balans zijn met de uitbetalingen aan de leden.'

Het concern wil zich tegelijk richten op duurzaamheid: rassen met meer resistenties, meer aardappelzetmeel per hectare, minder CO2-uitstoot, minder milieubelasting en een lagere ecologische footprint. Het streven is onder andere om de hoeveelheid tarra in vijf jaar tijd met een kwart te verminderen.

Aanloopproblemen

Tijdens de netwerkbijeenkomst werd duidelijk dat het Innovatieprogramma voor de Veenkoloniën last heeft van aanloopproblemen en een vrij ingewikkelde systematiek. 'Het geeft veel gedoe, maar we gaan de goede kant op', zegt voorzitter Johan Russchen van de regiegroep Innovatie Veenkoloniën.

Het doel van de innovaties in de Veenkoloniën is om de landbouw een solide toekomst te geven. Het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid in 2012 was voor het gebied namelijk ingrijpend. Met het geld worden tal van projecten opgezet.

40 miljoen euro

Voor de innovatie in de Veenkoloniën hebben de rijksoverheid en de provincies Groningen en Drenthe een bedrag van 20 miljoen euro vrijgemaakt. Door cofinanciering is in totaal 40 miljoen euro beschikbaar.

Russchen maakt duidelijk dat tot 2018 in totaal 11 miljoen euro aan POP3-subsidie is gegund. 'Het gaat om een ingewikkelde systematiek voor het aanvragen van subsidie. Bovendien hebben we te maken gehad met kinderziektes en dat heeft tijd gekost.'

'Krimp in de volle breedte'
Als het gaat om de economie in de Veenkoloniën, is senior onderzoeker Frits Oevering van de Rabobank niet erg optimistisch. De woonkernen zijn zwak, de werkgelegenheid neemt af en de bevolking krimpt en vergrijst.
'Activiteiten en drukte accumuleren in de Randstad en in bijvoorbeeld Zwolle. Dit gaat ten koste van wat er in de Veenkoloniën gebeurt', zegt Oevering. 'Er is sprake van krimp in vrijwel de volle breedte. De Veenkoloniën zijn steeds meer een woongebied en minder een werkgebied.' Oevering had beloofd om zijn verhaal positief af te sluiten en dat deed hij in de laatste minuten van zijn betoog. 'De toekomst ligt in Duitsland, want vlak over de grens liggen gerenommeerde bedrijven. En het is hier in de Veenkoloniën prachtig.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  30 %
 • Zaterdag
  21° / 9°
  10 %
Meer weer