Avebe+bespaart+water+en+verkleint+CO2%2Duitstoot
Nieuws
© Han Reindsen

Avebe bespaart water en verkleint CO2-uitstoot

Avebe bespaart water door het hergebruik er van en realiseert tevens een forse CO2-reductie met energiebesparing. Dat kan door toepassing van membraanfiltratiesystemen van Wafilin Systems. De techniek resulteert in een vermindering van 13.000 ton CO2-emissie per jaar.

Avebe en Wafilin Systems zijn gestart met de uitvoering van project Duurzaam Concentreren van Aardappelsap met Membranen (DUCAM). De aankondiging van dit innovatieve project werd gepresenteerd tijdens 'The European Water Tech Week 2018' in Leeuwarden.

Op de productielocatie van Avebe in Ter Apelkanaal komen de DUCAM membraanfiltratiesystemen, waarmee een aanzienlijke verlaging van het energieverbruik mogelijk gemaakt wordt, evenals een waterbesparing door het hergebruik van water uit de aardappel als proceswater.

Energieverbruik

Avebe heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. De aardappelzetmeelcoöperatie heeft de afgelopen jaren onder meer geïnvesteerd in het verduurzamen van hun productieproces. Bij de verwerking van de zetmeelaardappelen is het winnen van het aardappeleiwit uit het aardappelsap en de verdere verwerking van het aardappelsap een energie-intensief proces.

Avebe wil dit energieverbruik graag omlaag brengen. Het indikken van het aardappelsap met membranen bleek dé kostenbesparende mogelijkheid te zijn, resulterend in een forse vermindering van de CO2-emissie. Daarnaast wordt bespaard op het gebruik van bedrijfswater doordat via het membraanproces water uit de aardappel gebruikt kan worden als proceswater.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  20° / 13°
  50 %
 • Maandag
  19° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  20° / 10°
  20 %
Meer weer