Na daling nu licht herstel suikerprijzen

Op de grondstoffenbeurs in Londen steeg de prijs voor witte suiker afgelopen maand van 288 euro naar 307 euro per ton.

Na+daling+nu+licht+herstel+suikerprijzen
© Pixabay

Juist in de periode vanaf de laatste week van oktober tot half november maakte de suikermarkt een pas op de plaats met een prijsdaling van 340 euro per ton tot 288 euro. Reden voor deze prijsdaling was onder meer het toekennen van een transportsubsidie door de Indiase overheid voor de export van 4 tot 5 miljoen ton suiker.

Het herstel van dit moment lijkt een gevolg van de negatieve aanpassing van de suikeroogst voor het seizoen 2018-2019 door analysebureaus International Sugar Organisation (ISO) en FO Licht. RVO meldt in het verslag van het suikeroverleg door de Europese Commissie dat ISO de wereldproductie met 5 miljoen ton naar beneden bijstelt tot in totaal 180 miljoen ton.

Daling suikervoorraad

ISO rekent met een wereldconsumptie van ongeveer 178 miljoen ton. Dit is een stijging van 3 miljoen ton ten opzichte van vorig jaar. De stijging van de wereldvoorraad aan suiker blijft door deze nieuwe cijfers beperkt tot 2,2 miljoen ton. FO Licht verwacht zelfs een daling van de theoretische suikervoorraad met 700.000 ton.

De bijstelling van de oogstverwachting is onder meer een gevolg van de lagere suikerproductie in Brazilië. Voor 2018-2019 blijft de raffinage van suiker waarschijnlijk beperkt tot zo’n 27 miljoen ton. Dat was vorig seizoen nog 35 miljoen ton. Dit jaar is er in Brazilië een forse toename van de productie van ethanol.

Ongeveer 66 procent van de rietsuiker wordt verwerkt tot brandstof. Volgend jaar zal dat minder zijn nu de olieprijzen lager zijn. Analisten voorspellen voor 2019-2020 een Braziliaanse suikeroogst van maximaal 30 miljoen ton.

Vermindering minimumprijs

Verder is in India de suikeroogst met 32 miljoen ton, 3 miljoen ton lager dan vorig jaar. Dit Aziatische land verbruikt zelf ongeveer 27 miljoen ton. In Thailand telen akkerbouwers minder rietsuiker vanwege de forse vermindering van de minimumsuikerprijs. De productie van suiker daalt daardoor met naar schatting 1 miljoen ton tot 13,5 miljoen ton.

In de Europese Unie wordt inmiddels een oogst verwacht van 18,6 miljoen ton suiker. Door de slechte weersomstandigheden is dat zo’n 2,5 miljoen ton lager dan vorig seizoen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  9° / 6°
  80 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  20 %
 • Zaterdag
  10° / 7°
  5 %
Meer weer