Minder dierlijke mest de grens over

De export van dierlijke mest ligt in de eerste drie kwartalen van dit jaar lager dan vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl).

Minder+dierlijke+mest+de+grens+over
© Harry Tielman

In de eerste negen maanden van dit jaar exporteerde Nederland bijna 2,4 miljoen ton mest. In 2017 was dat nog bijna 2,8 miljoen ton, 14,5 procent minder. Als er wordt gekeken naar de kilo's fosfaat in de mest, dan is er sprake van een afname van rond de 23 procent: 26,3 miljoen kilo in 2018 ten opzichte van 34 miljoen kilo in 2017. Uitgedrukt in stikstof is er een daling van 14 procent.

Natte omstandigheden in het voorjaar, de late start van het groeiseizoen en later de droogte hebben de afzet van mest lastiger gemaakt. Ook de aanscherping van het Duitse mestbeleid speelt mee. Daardoor is er fors minder plaatsingsruimte voor Nederlandse mest. De export van mest naar Duitsland nam in de eerste negen maanden van dit jaar dan ook af met bijna 30 procent. Er ging in die periode 1,3 miljoen ton de Duitse grens over.

De export van mest naar Frankrijk is gestegen met bijna 27 procent. Het land neemt rond de 465.000 ton Nederlandse mest af. Maar de fosfaatexport naar dit land nam af van 9,3 miljoen kilo fosfaat naar 8,9 miljoen kilo.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer