'Gejuich bij ieder geplaatst zonnepaneel'

Kingspan verwijderde asbest uit de daken van de schuren van zorgboerderij Farm 4 You en voorzag ze van zonnepanelen. Die kunnen ook het woonhuis van energie voorzien. Geen overbodige luxe voor de zorgboerderij in Beemte-Broekland die zich richt op kinderen en jongeren van 4 tot 23 jaar.

%27Gejuich+bij+ieder+geplaatst+zonnepaneel%27
Kingspan

'De boerderij is al generaties lang in de familie', zegt Albert van Lohuizen. 'Maar mijn vader kwam tot de conclusie dat het niet meer uitkon. In 2011 zijn we begonnen als zorgboerderij. Het is Mariekes bedrijf.' De mensen die op de zorgboerderij komen, hebben een hulpvraag voor dagbesteding. Ook is er logeer- en vakantieopvang mogelijk.

'De afgelopen jaren zijn we explosief gegroeid. Natuurlijk zijn er veel meer zorgboerderijen, maar er zijn er maar weinig die zich richten op zulke jonge kinderen. Op zaterdag hebben we hier vaak wel dertig kinderen en we hebben een wachtlijst', zegt Marieke van Lohuizen.

Lease-zonnepanelen

Op een van de schuren van de boerderij zat een dak dat lekkage vertoonde. 'We wisten wel dat het dak voor 2024 moest zijn vervangen, maar nu moest het wel heel snel gebeuren. Toevallig zag ik op Facebook iets voorbij komen over lease-zonnepanelen van Kingspan', zegt Albert van Lohuizen.

We hoefden alleen de offerte en het contract te tekenen, Kingspan regelde verder alles

Albert van Lohuizen, zorgboer in Beemte-Broekland

'Ik heb ze meteen gebeld en nadat ze er meer over hadden verteld, kwamen ze met een mooie aanbieding. Het kostenplaatje van Kingspan was hetzelfde als van andere bedrijven, maar door de leaseconstructie betaal je het terug met de verdiensten uit de zonnepanelen. We zijn veel goedkoper uit dan wanneer we naar de bank waren gegaan.'

Marieke van Lohuizen: 'In het verlengde van dit project willen we ons huis gaan verbouwen, zodat we geen gas meer hoeven te gebruiken, maar alleen elektriciteit uit zonne-energie.'

Foto's: Robin Britstra

Improviseren

Half augustus heeft de oplevering van zonnepanelen op zowel de grote als kleine schuur plaatsgevonden. 'Het asbest is er in twee dagen afgegaan. Dat was wel wat improviseren, maar door de omgeving per vak af te zetten, is het gelukt', zegt Albert van Lohuizen.

'Bij het plaatsen van de 96 zonnepanelen heeft Kingspan kranen op afstand gezet, zodat de veiligheid van de kinderen niet in gevaar kwam.' Marieke van Lohuizen vervolgt: 'Een van de deelnemers vond het fantastisch om te kijken. Bij ieder paneel dat op zijn plaats gelegd werd riep hij: 'yeah!'. Tot groot enthousiasme van de bouwvakkers.'

Albert van Lohuizen: 'Het was enorm fijn dat we in feite alleen maar de offerte en het contract hoefden te tekenen. Kingspan regelde verder alles, ook subsidies en vergunningen.'

Altijd bereikbaar

'En onze contactpersoon bij Kingspan, Arvan van Wijk, heeft zelf op het dak gestaan en was altijd bereikbaar. We hoefden maar te appen en hij reageerde. Dat appen is ook wel eens een nadeel in deze tijd, maar voor ons was het prettig.'

Over het hele traject, dat begin juni is gestart, zijn de ondernemers tevreden. 'Je hebt altijd wel dingen die je liever anders had gezien', peinst Albert van Lohuizen. 'Ik heb zelf ervaring met daken leggen en gelukkig waren mijn opmerkingen goed bespreekbaar. Over het algemeen vind ik dat Kingspan het perfect heeft geregeld.'

Kingspan kijkt bij de klant om aan wensen te voldoen
Bij Kingspan houdt Arvan van Wijk zich bezig met verkoop en projectbegeleiding voor de business unit Kingspan Energy. 'Wij willen zorgen dat asbestsanering snel en goed verloopt en helpen klanten door hen de volledige klus uit handen te nemen en te financieren. We gaan altijd bij een klant kijken voordat we een offerte maken, zodat we aan specifieke wensen kunnen voldoen', zegt hij.

'Zo wilde Farm 4 You in hun geïsoleerde daken ook lichtpanelen, zodat ze daglicht hebben boven de rijbak voor de paarden. Daarnaast wilden ze op de zolder, waar kinderen slapen, ook ventilatie hebben. Die hebben wij geleverd in de vorm van een Velux-dakraam.'

Hij vervolgt: 'We vonden het fijn dat Albert zijn opmerkingen maakte, terwijl onze mannen nog aan het werk waren. Daardoor konden we waar mogelijk aanpassingen doen. En ja, waar gehakt wordt vallen spaanders; door een foutje waren de lichtpanelen twee dagen later binnen dan gepland. Gelukkig hebben we dat op een goede manier kunnen oplossen.'


• Lees meer over Kingspan


Over Farm 4 You

'De combinatie die wij hier kunnen bieden met natuur en dieren is ideaal, zeker in deze tijd waarin kinderen alleen maar interesse lijken te hebben in tablet, telefoon of televisie. Ons doel is om al onze deelnemers begeleiding en ondersteuning te bieden, om ze te laten uitgroeien tot sterke, volwassen personen', vertelt Marieke van Lohuizen.

De 'knuffeldieren' op de boerderij, onder andere paarden, konijnen, cavia's en ezels, zijn uitgezocht op hun betrouwbaarheid, omdat sommige kinderen gillen en andere onverwachte bewegingen kunnen maken. Daarnaast kunnen de deelnemers koken, bakken, knutselen, muziek maken en nog veel meer.

Farm 4 You heeft acht professionele begeleiders in dienst, die voor het grootste deel parttime werken. Deelnemers betalen de zorgboerderij vanuit ZIN (zorg in natura) of een pgb (persoonsgebonden budget). 'We hebben in totaal zo'n 85 deelnemers en we proberen de kosten laag te houden door zoveel mogelijk werkzaamheden zelf uit te voeren', zegt Albert van Lohuizen.

'Wat betreft de zorgplannen hebben we vooral te maken met de gemeente Apeldoorn, maar ook met bijvoorbeeld Epe, Hattem, Brummen, Voorst en Heerde', aldus Marieke van Lohuizen. 'Dat is af en toe wel puzzelen, want bij iedere gemeente willen ze bijvoorbeeld de zorgplannen op een andere manier aangeleverd hebben. Dat betekent veel administratie. Aan de andere kant vind ik het ook leuk, vanwege alle contacten.'

Kingspan

Bij Kingspan ontwikkelen we vandaag de producten van de toekomst. Innovatie vormt de kern van elk product, elk project en elke stap van het productieproces. Om...

Lees verder »

Meer van Kingspan

Lees ook

Meer artikelen van Kingspan »

Artikelen over Kingspan