Gelders+gedeputeerde+verzekert%3A+Plussenbeleid+niet+veranderd
Nieuws
© Twan Wiermans

Gelders gedeputeerde verzekert: Plussenbeleid niet veranderd

Gedeputeerde Staten van Gelderland spreken tegen dat het Plussenbeleid in de geactualiseerde Omgevingsvisie en -verordening inhoudelijk verandert. De teksten voor de update leidden de afgelopen weken tot onrust.

In het concept voor de nieuwe Omgevingsvisie wordt alleen nog gesproken over bebouwing. Termen als bouwperceel, bouwvlak of bouwblok zijn geschrapt. Dat leidde bij zowel LTO Noord als diverse Statenfracties tot de vraag of niet-grondgebonden veehouderijbedrijven bij uitbreiding altijd extra maatregelen moeten toepassen om aan het Plussenbeleid te voldoen.

• Lees ook: Zorgen over aanscherping Gelderse omgevingsvisie

Tot nu toe geldt het Plussenregime alleen voor uitbreidingen buiten het bouwblok. Dan moeten extra investeringen worden gedaan in kwaliteitsverbeterende maatregelen en goed worden overlegd met de omgeving. De meerkosten kunnen de ondernemers terugverdienen doordat ze niet meer zijn gebonden aan een bepaalde schaalgrootte.

Bedrijfsuitbreiding

In de aanloop naar de herziening van de Omgevingsvisie is afgesproken dat de herziening van de Omgevingsvisie 'beleidsneutraal' zou gebeuren. Bijna alle Statenfracties spraken woensdag echter hun zorgen uit. Zij vonden de term bebouwing die in de conceptversie is toegepast te vaag. Zo ontstaat de indruk dat iedere bedrijfsuitbreiding onder het Plussenbeleid komt te vallen.

'Wij hadden gevraagd om heldere taal, kennelijk is dat niet gelukt. Klare taal mag niet leiden tot boterzachte criteria', oordeelde Corry-Christine van der Woude van de VVD-fractie. Statenlid Bennie Wijnne van de SGP vatte de bezwaren van zijn collega's samen: 'De overheid mag niet tornen aan de bestaande rechten, tot aan de wijziging van een bestemmingsplan. Als dat correct in de Omgevingsverordening staat, moet het ook goed in het bestemmingsplan komen.'

Omgevingsvisie

Gedeputeerde Peter Drenth benadrukte dat er 'geen enkele verandering in het Plussenbeleid zit'. Wel erkent hij dat de poging om de herziene Omgevingsvisie helderder op te schrijven niet goed uitpakt. 'Er zit nu duidelijk ruis op de lijn.'

LTO regiobestuurder Dirk Dekker is blij met de toezeggingen van Gedeputeerde Staten. 'De gedeputeerde pakt het snel op.' Wat Drenth zelf betreft, blijft voor het Plussenbeleid een overgangsregime van kracht tot 2027. Hij stelt vast dat gemeenten het Plussenbeleid redelijk goed oppakken. Toch zijn er gemeenten die er nog niet aan willen. 'Dat geeft spanningen. Dat zie je bij de bouwaanvraag voor het varkensbedrijf Knorhof in Erichem. Zoiets vergt echt een Plussenbeleid.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  18° / 10°
  60 %
 • Woensdag
  16° / 9°
  20 %
 • Donderdag
  16° / 6°
  40 %
Meer weer