Gelders Plussenbeleid een feit

Provinciale Staten van Gelderland hebben woensdag ingestemd met het zogenoemde Plussenbeleid.

Gelders+Plussenbeleid+een+feit
© Davey van Aken

Gemeenten kunnen nu via het bestemmingsplan meer ruimte bieden aan bedrijfsontwikkeling van agrarische bedrijven. Mits deze bedrijven investeren in maatregelen op ofwel het gebied van ruimtelijke kwaliteit, ofwel dierenwelzijn, ofwel het milieu.

De maximale grootte van de bouwkavels is daarbij vrijgegeven. Eerder werd het oppervlak bouwkavel door de provincie beperkt tot 1 of 1,5 hectare. Gemeenten mogen nu zelf een oppervlaktenorm vaststellen.

Menukaart

De Gelderse gemeenten moeten het nieuwe beleid nu gaan invoeren in hun bestemmingsplannen. Dat gebeurt per regio. In de Gelderse Vallei is dat al gebeurd. Daar kunnen boeren met bouwplannen gebruik maken van een menukaart waarin erkende maatregelen staan beschreven.

Ook de mogelijkheid om stallen te slopen wordt ingebouwd als plus op het gebied van ruimtelijke kwaliteit. Daarbij kan tevens ook geld worden gestort in een sloopfonds. Dat maakt dat boeren niet daadwerkelijk hoeven te slopen, maar wel kunnen uitbreiden.

Stimuleren

LTO Noord is tevreden met de nieuwe opzet. Wel moeten gemeenten het nog daadwerkelijk invoeren. Zowel de provincie als LTO Noord zelf hebben daarbij een taak om dat te stimuleren, stelt LTO Noord.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  8° / 5°
  20 %
 • Donderdag
  6° / 3°
  10 %
 • Vrijdag
  4° / 0°
  10 %
Meer weer