Provincie+staat+pal+voor+plussenbeleid
Nieuws
© Twan Wiermans

Provincie staat pal voor plussenbeleid

Provincie Gelderland staat volledig achter het plussenbeleid dat geldt voor uitbreidingen van niet grondgebonden veehouderijbedrijven. Stichting Leefbaar Buitengebied Gelderland stelt in een brief aan alle Gelderse Statenfracties dit beleid ter discussie.

Volgens deze stichting moet Gelderland, in navolging van Brabant, strengere regels stellen aan de intensieve veehouderij. Zo wil de stichting een voorlopig verbod op de toename van het aantal melkgeiten. 'Er mogen geen ontwikkelingen plaatsvinden waardoor de ziektedruk voor omwonenden verder oploopt'.

De provincie wil inhoudelijk niet op de brief reageren, omdat deze gericht is aan de fracties van de Provinciale Staten en niet aan Gedeputeerde Staten. Wel staat de provincie pal voor het plussenbeleid. 'Het beleid is juist bedoeld voor verduurzaming van de landbouw.'

Kwaliteit

In het plussenbeleid is niet de grootte van het bedrijf doorslaggevend, maar de kwaliteit. Bij een uitbreiding zijn boeren verplicht om ook te investeren in een kwaliteitsverbetering.
'Zo draagt de veehouder actief bij aan maatregelen op het gebied van bijvoorbeeld dierenwelzijn of het milieu.'

Volgens Dirk Dekker, bestuurder van LTO Noord voor regio Oost, kan het plussenbeleid rekenen op een stevig draagvlak. 'Alle partijen zijn betrokken geweest om dit beleid vorm te geven of hadden hiervoor in ieder geval de mogelijkheid. Ook de milieuclubs. Het is een goed compromis geworden waarbij boeren extra ontwikkelingsruimte hebben gekregen in ruil voor extra maatregelen die zij moeten nemen voor verbetering van de leefomgeving. Er is dan ook geen goede reden om dat beleid ter discussie te stellen.'

Weer

 • Woensdag
  7° / 0°
  30 %
 • Donderdag
  3° / 2°
  80 %
 • Vrijdag
  7° / 5°
  80 %
Meer weer