Consultatie+energiebesparing+land%2D+en+tuinbouw+gestart
Nieuws
© Roel Dijkstra

Consultatie energiebesparing land- en tuinbouw gestart

De overheid is gestart met een internetconsultatie over erkende energiebesparende maatregelen. In het Nationale Energieakkoord is in 2013 al vastgelegd dat energiemaatregelen met een terugverdientijd van minder dan vijf jaar verplichtend worden.

De verplichting voor ondernemers tot het nemen van energiebesparende maatregelen, wordt in de uitvoeringsagenda 2018 van het Energieakkoord verder aangescherpt.

Voor 1 juli 2019 dienen ondernemers, met een energieverbruik groter dan 25.000 kuub aardgas en/of 50.000 kwh stroomverbruik (zonder aftrek opbrengst eventuele zonnepanelen), zelf actief te rapporteren dat ze aan de energiebesparende voorwaarden voldoen. Daarnaast wordt de lijst met maatregelen uitgebreid.

Terugverdientijd

LTO Nederland is van mening dat, mits de uitgangspunten juist zijn, energiebesparingsmaatregelen met een korte terugverdientijd ook goed voor de portemonnee van boeren zijn. Wel dringt de belangenorganisatie aan op een zo eenvoudig mogelijke registratie, die zo weinig mogelijk rompslomp met zich meebrengt.

Via de internetconsultatie kunnen betrokkenen tot 3 november reageren op de voorstellen. Het document is hier www.internetconsultatie.nl/activiteitenregeling te vinden. Vanaf pagina 202 staan de voorgenomen maatregelen voor de agrarische sector beschreven.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
Meer weer