Lage+energietaks+levert+tuinbouw+161+miljoen+euro+op
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Lage energietaks levert tuinbouw 161 miljoen euro op

De verlaagde energiebelasting voor de glastuinbouw bespaart de sector jaarlijks 161 miljoen euro. Het voordeel van deze regeling is de afgelopen jaren steeds groter geworden.

Dat blijkt uit antwoorden van minister Wopke Hoekstra (Financiën) op vragen over de Miljoenennota 2019. Deze week gaat de Tweede Kamer met de minister in debat over de begroting tijdens de algemene financiële beschouwingen.

In 2014 genoot de glastuinbouw nog een voordeel van 83 miljoen euro door het lage tarief voor de energiebelasting. Dat is nu 78 miljoen euro meer omdat het reguliere tarief in de tussentijd flink verhoogd is.

Negende plaats in EU

Uit de antwoorden van Hoekstra blijkt ook dat Nederland op de negende plaats staat in Europa wat betreft de hoogte van de milieubelastingen op energie, brandstof en voertuigen. In totaal levert de groene belasting 8,7 procent van de Nederlandse belastinginkomsten op.

Letland staat wat dat betreft aan kop in de EU. Daar komt ruim 11 procent van de belastingontvangsten uit milieubelastingen. Duitsland is hekkensluiter met slechts 4,8 procent.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  20° / 11°
  10 %
 • Vrijdag
  21° / 10°
  40 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
Meer weer