Verenigde+Naties+willen+forse+uitbreiding+klimaatinspanning
Nieuws
© Peter Smit

Verenigde Naties willen forse uitbreiding klimaatinspanning

Om de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs te halen, moeten de landen hun inspanningen verdrievoudigen. Dat stelt het milieubureau van de Verenigde Naties.

Het milieubureau meldt dat in het negende Emissions Gap-rapport dat dinsdag verscheen. In het klimaatakkoord staat dat de gemiddelde temperatuur op aarde tot het jaar 2100 met niet meer dan 2 graden Celsius mag stijgen. Als de landen op de huidige voet verder gaan met vooral de uitstoot van CO2, wordt dat echter ongeveer 3,2 graden, waarschuwt het bureau.

• Lees ook: Landbouw mist duidelijkheid in klimaatplan

De 2 graden geldt als uiterste grens om het leven op aarde dragelijk te houden en natuurrampen te voorkomen. Volgens veel wetenschappers wordt het leven echter al bij een opwarming van 1,5 graden ondragelijk door smelten van de ijskappen, stijging van de zeespiegel en extreem weer.

Weer

 • Vrijdag
  5° / 0°
  70 %
 • Zaterdag
  6° / 3°
  90 %
 • Zondag
  5° / 3°
  60 %
Meer weer