Scharreleieren+met+ster+in+trek
Marktcijfers
© Nieuwe Oogst

Scharreleieren met ster in trek

De marktvraag naar scharreleieren die voldoen aan de eisen voor 1 ster van het Beter Leven Keurmerk (BLK) is groot. Dit lijkt onder meer te maken te hebben met de keuze van Albert Heijn om alleen nog scharreleieren met 1 ster te verkopen.

Leghennen die worden gehouden volgens het 1 ster Beter Leven-concept van de Dierenbescherming hebben daglicht en een overdekte uitloop. Producenten van reguliere scharreleieren kunnen door deze eisen niet simpelweg gaan produceren onder het Beter Leven Keurmerk. Ze zullen daarvoor eerst ingrijpende stalaanpassingen moeten uitvoeren.

De groeiende vraag naar eieren die voldoen aan 1 BLK-ster zorgt daardoor voor krapte in dit segment van de eierenmarkt. Er gaan geruchten dat sommige eierhandelaren leveranciers van vrije uitloopeieren vragen om deze te stempelen als scharrelei. Dus een code 2 op een ei stempelen in plaats van een code 1. Dit geeft de eierhandel de mogelijkheid om deze eieren te verkopen in het BLK-segment. Deze handelwijze druist niet in tegen kaders van het Beter Leven Keurmerk. Immers, producenten van vrije-uitloopeieren voldoen aan verdergaande eisen dan die van 1 BLK-ster.

Meer verdienen

Belangenorganisaties in de pluimveesector vinden het 'afwaarderen' van eieren echter geen goede ontwikkeling. Dat het toch gebeurt, lijkt te maken te hebben met het feit dat eierhandelaren momenteel meer kunnen verdienen aan de verkoop van scharreleieren met Beter Leven Keurmerk.

Financieel gezien lijkt het verkopen van vrije-uitloopeieren als scharrelei voor de producenten van deze eieren op korte termijn niet negatief uit te pakken.

Zure druiven

De druiven zijn zuurder voor legpluimveehouders die reguliere scharreleieren produceren. Een aantal van hen heeft al van de eierhandelaar te horen gekregen dat contracten niet worden verlengd. Zij kunnen na afloop van de contractperiode hun eieren alleen nog voor dagprijzen verkopen.

Het afwaarderen van vrije-uitloopeieren en de groeiende vraag naar BLK-eieren zijn signalen van een veranderende afzetmarkt. Dat geldt ook voor het recente nieuws dat de Duitse supermarktketens Aldi-Sud en Rewe vanaf 2020 geen Nederlandse eieren meer willen verkopen. Legpluimveehouders krijgen dus met lastige keuzes te maken. Ze zullen moeten afwegen welk segment van de eierenmarkt voor hen de beste perspectieven biedt.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  32° / 15°
  10 %
 • Woensdag
  35° / 19°
  10 %
 • Donderdag
  37° / 22°
  10 %
Meer weer