2019+is+jaar+van+de+waarheid+voor+groene+energie
Achtergrond
© Persbureau Noordoost

2019 is jaar van de waarheid voor groene energie

Er liggen veel kansen voor boeren om geld te verdienen met de opwekking van duurzame energie. Maar hoe zorg je ervoor dat de boer er goed mee verdient en niet de projectontwikkelaar er met het grote geld vandoor gaat?

Lochem stond vorige week in het teken van duurzame energie. Drie dagen lang was de plaats in de Achterhoek het decor van de Lokale Energie Versnellingsdagen. Gasten uit binnen- en buitenland lieten zich inspireren door lokale initiatieven voor 'schone' energie, georganiseerd door het Europese Energy Community Cooperations (ECCO).

ZLTO is daarbij aangesloten, en hield in samenwerking met LTO Noord-afdeling Achterhoek Noord tijdens de 'boerensessie' een presentatie over de rol die boeren kunnen spelen in de energietransitie.

Oplossing

Want boeren hebben een oplossing voor duurzame lokale energie, betoogt Ton van Korven, projectleider bio-economie bij ZLTO. 'Dat kunnen boeren door het terugdringen van broeikasgassen, het produceren van groene energie en door bijvoorbeeld het binden van CO2 in de bodem.'

De agrarische sector is al voor 65 procent zelfvoorzienend in energie en loopt daarmee voorop

Ton van Korven, projectleider bio-economie bij ZLTO

Die energietransitie is volgen Van Korven niet meer vrijblijvend. 'Er wordt volop gekeken naar het platteland. Boeren hebben grond, ruimte, dakoppervlak en biomassa en kunnen zo een belangrijke bijdrage leveren aan duurzame energieproductie. Op dit moment is de agrarische sector al voor 65 procent zelfvoorzienend in energie en loopt daarmee voorop.'

Zonneparken

In Lochem zelf is die uitdaging groot, schetst Tjitske Osinga van gemeente Lochem. 'Ook als we op de daken volop zonnepanelen leggen, gaan wij ervan uit dat er alsnog 430 hectare aan zonneparken nodig is en achttien grote windturbines.'

De eerste vergunningen voor zonneparken in gemeente Lochem zijn verleend. LTO Noord-afdeling Achterhoek Noord heeft hierover ingesproken tijdens de gemeenteraadsvergadering, vertelt bestuurslid Robbert Haijtink.

'Wij vinden het de verkeerde volgorde om nu al vruchtbare landbouwgrond te gebruiken, terwijl de daken nog niet zijn benut. Er ligt nog zoveel asbest op de daken dat kan worden vervangen. In onze gemeente zijn de meeste boeren bovendien melkveehouders. Zij worden geacht om grondgebonden te zijn. Dan werkt het aanleggen van zonneparken niet mee.'

Klimaatakkoord

2019 wordt het jaar van de waarheid. Eind dit jaar wordt het landelijke klimaatakkoord gesloten. Gemeenten gaan vervolgens volgend jaar aan de slag om definitieve maatregelen te bedenken om de nationale opgave lokale invulling te geven.

Verschillende deelnemers aan de boerensessie constateren dan ook dat dit het moment is voor boeren om met plannen te komen. Gemeenten kunnen die betrekken bij hun beleid.

Invloed

Haijtink is het daarmee eens: 'Nu heb je mogelijk nog invloed op de verdeling tussen wind- en zonne-ernergie en andere maatregelen.'

Lokale duurzame energie
ZLTO heeft een speciaal ECCO-team (Energy Community Co-Operatives) in huis en daarmee ervaring op het gebied van lokale energieprojecten. ZLTO begeleidt bijvoorbeeld een lokaal biomassaproject in de regio Baronie (Noord-Brabant). Daarnaast kan ZLTO begeleiden bij postcoderoosprojecten. De postcoderoosregeling is enkele jaren geleden gestart als financieringsmogelijkheid om gezamenlijk energie op te wekken. Volgens ZLTO beginnen veel lokale samenwerkingsinitiatieven op het gebied van duurzame energie vaak enthousiast, maar stranden ze vaak nog voor de realisatie. Het doel is dan ook om bestaande lokale energiecoöperaties robuuster te maken en nieuwe coöperaties op te zetten, in samenwerking met de agrarische sector.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  19° / 10°
  20 %
 • Donderdag
  20° / 11°
  10 %
 • Vrijdag
  21° / 10°
  20 %
Meer weer