Wroetenergie levert Fleur Bartels prijs op

Het wroetgedrag van varkens benutten om energie op te wekken. Een idee van Fleur Bartels dat haar woensdagavond 'Het beste idee van Varkensland' 2018 opleverde.

Wroetenergie+levert+Fleur+Bartels+prijs+op
© Ilona Lesscher

Een varken is het na de aap en dolfijn het slimste zoogdier en heeft wroetbehoefte ook al kan het beschikken over onbeperkt voer. 'Waarom zou je die twee niet combineren?', licht Bartels, jaren werkzaam als onderzoeker bij Wageningen University & Research en nu bij LTO Noord Projecten, haar idee toe.

Tijdens haar presentatie liet Bartels een filmpje zien waarop een varken met zijn wroetgedrag een schijf laat draaien. Natuurlijk gedrag dat zorgt voor meer dierenwelzijn, maar het levert ook wrijvingsenergie op. Bartels: 'Je kunt het varken dan ook nog belonen met resten uit de voedselindustrie, zodat die stromen reduceren.'

Haalbaarheidsstudie

Vooral het feit dat Bartels met haar idee 'van niets iets maakt' sprak de jury, onder voorzitterschap van Caroline van der Plas, aan. De voucher die ze won wil Bartels gebruiken voor een demomodel en haalbaarheidsstudie die onder andere inzicht moet geven hoeveel energie op die manier kan worden opgewekt.

Naast het idee van Bartels, werden er nog vier gepresenteerd. Wikke Kuller pitchte 'de Overleg Coëfficiënt', Sidney Richards sprak over AgOS (blockchaintechnologie), Pieter Bos lanceerde zijn idee over 'Duurzame krachtvoeropslag'en Rainier van Gelderen lichte 'Farm support' toe.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  6° / -6°
  10 %
 • Donderdag
  5° / -3°
  10 %
 • Vrijdag
  7° / 0°
  10 %
Meer weer