Houtstookinstallatie levert ook CO2 voor in de kas

Drie glastuinbouwbedrijven in Oosterland (Zeeland) bouwen samen een houtstookinstallatie die zowel de warmte als de CO2 levert aan de deelnemers. De installatie wordt begin 2019 in gebruik genomen.

Houtstookinstallatie+levert+ook+CO2+voor+in+de+kas
© Roel Dijkstra

Purple Pride-teler Gebr. van Duijn, Prominent Grevelingen en van Noord tomaten werken onder de naam DES BV aan dit project om de afhankelijkheid van aardgas in de toekomst te reduceren. De deelnemende bedrijven kunnen met deze installatie voorzien in 70 procent van hun warmtebehoefte. De bedrijven besparen bij elkaar meer dan 6,5 miljoen m3 aardgas per jaar. Door deze besparing wordt tevens 12 miljoen kilogram fossiele CO2 minder uitgestoten.

De houtstookinstallatie maakt gebruik van versnipperde boomstammen, takken, bladeren en onbewerkt afvalhout. Deze materialen worden volgens de initiatiefnemers zo veel mogelijk lokaal ingekocht, in zuidwest Nederland en een stukje België. De warmte en CO2 die de installatie levert wordt door de omliggende tuinbouwbedrijven gebruikt in het productieproces.

De CO2 uit de rookgassen die ontstaan bij de verbranding van biomassa, wordt opgevangen. Deze CO2 wordt weer gebruikt om de plantengroei in de teelt te bevorderen. De combinatie van deze technieken wordt volgens DES in Europa nog niet op deze schaal toegepast.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  6° / -6°
  10 %
 • Donderdag
  5° / -3°
  10 %
 • Vrijdag
  7° / 0°
  10 %
Meer weer