Pompoenteelt doet dit jaar stapje terug

De pompoenteelt in Nederland boert dit jaar achteruit. Het areaal is afgenomen en minder bedrijven telen de groente. De handel blijft wel toenemen.

Pompoenteelt+doet+dit+jaar+stapje+terug
© VidiPhoto

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakte twee weken geleden bekend dat de pompoenteelt in Nederland krimpt. Werd de groente in 2017 nog op 924 hectare geteeld, dit jaar wordt pompoen van 754 hectare geoogst. Dit komt overeen met een teruggang van 27 procent.

Flevoland, pompoenprovincie bij uitstek waar zo'n kwart van de productie plaatsheeft, zag het oppervlak het meest inkrimpen, van 266 naar 194 hectare. Ook zijn er in Nederland dit jaar minder bedrijven bij de teelt betrokken: 350 tegen 366 in 2017.

Overvoerde markt

De teruggang is een reactie op de overvoerde markt van 2017, volgens Robbert Blok, verantwoordelijk voor de inkoop en verkoop voor de versmarkt bij het handelsbedrijf Green Organics in Dronten. Green Organics verhandelt op jaarbasis een paar duizend ton pompoenen dat het bedrijf voornamelijk betrekt van een vaste groep telers in Flevoland en de Noordoostpolder.

Ondanks de krimp van de teelt, zit er volgens Blok nog volop perspectief in de pompoenmarkt. 'Dat heeft alles te maken met het feit dat grote supermarktketens de pompoen als volwaardige groente zijn gaan zien.' De groei van de markt is zo'n acht jaar geleden ingezet.

Green Organics levert Nederlandse pompoenen - alleen biologisch - in de periode van half september tot eind januari. Het bedrijf werkt samen met een vaste verwerker waar de oranje pompoenen worden gewassen, gedroogd en gesorteerd. Bij deze verwerker gaat de groente ook in de bewaring, evenals bij telers zelf.

Groeikansen

Zo'n 50 procent van het pompoenvolume van Green Organics blijft in Nederland. De andere helft gaat naar Duitsland en Frankrijk. Blok ziet nog groeikansen elders in Europa, zoals in Scandinavië.

CBS-cijfers tonen dat het goed gaat met de handel in pompoenen. In de eerste vijf maanden van 2018 exporteerde Nederland 21 miljoen kilo. In dezelfde periode van 2017 was dat 18,7 miljoen kilo.

Ook de importcijfers zitten in de lift. Omdat supermarkten de groente jaarrond willen verkopen, komt er veel van het zuidelijk halfrond. Bijvoorbeeld uit Argentinië en Zuid-Afrika. Van januari tot en met mei 2018 importeerde Nederland 37,7 miljoen kilo pompoenen, waaronder ook andersoortige als flespompoen. De totale import in 2017 lag op 67,7 miljoen kilo.

60 procent biologisch

Van de pompoenteelt in Nederland is 60 procent biologisch. Dennis van de Weerd in Lelystad verbouwt biologische pompoenen op een areaal van 50 hectare. 'De teelt hier is de afgelopen vijftien jaar vertienvoudigd', vertelt hij.

Van der Weerd signaleert dat de pompoen in zwang is bij kookprogramma's. De prijs die hij dit jaar vangt voor zijn pompoenen is volgens hem gemiddeld tot goed. Globaal levert een pompoen 1 euro op. De akkerbouwer ziet de afzet nog toenemen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  17° / 12°
  40 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  10 %
 • Zaterdag
  21° / 13°
  10 %
Meer weer