Areaal pompoenen 18 procent kleiner

Het Nederlandse areaal pompoenen is dit jaar 754 hectare, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het betekent een daling van ruim 18 procent ten opzichte van 2017. Toen was het areaal 924 hectare.

Areaal+pompoenen+18+procent+kleiner
© VidiPhoto

Ongeveer een kwart van de Nederlandse pompoenen wordt in Flevoland geteeld met 194 hectare. Andere provincies met substantiële arealen zijn Gelderland (103 hectare), Zeeland (85 hectare), Noord-Brabant (85 hectare) en Limburg (77 hectare). In vrijwel alle provincies zijn dit jaar minder pompoenen geteeld. In Groningen is het areaal zelfs gehalveerd.

• Lees ook: Pompoen bewaren is lonend, maar lastig

In Flevoland is het areaal pompoenen per bedrijf veruit het grootst met gemiddeld 4,6 hectare. Het landelijke gemiddelde is 2,2 hectare. Van het totale Nederlandse areaal wordt ongeveer 60 procent biologisch geteeld. Biologische bedrijven telen gemiddeld 3,9 hectare pompoenen.

Nederland is middenmoter

In de Europese Unie is Nederland voor wat betreft de teelt van pompoenen met de achtste plaats een middenmoter. Duitsland teelt de meeste pompoenen op een oppervlakte van 4.500 hectare. Daarna volgen Frankrijk (4.300 hectare) en Spanje (3.700 hectare).

Het CBS meldt over de handel in pompoenen dat Nederland in de eerste vijf maanden van 2018 21 miljoen kilo exporteerde. In dezelfde periode vorig jaar was dat 18,7 miljoen kilo. De totale pompoenexport bedroeg in 2017 38,2 miljoen kilo. Nederland importeert jaarlijks ongeveer 68 miljoen kilo.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 11°
  20 %
 • Maandag
  20° / 11°
  45 %
 • Dinsdag
  23° / 11°
  20 %
Meer weer