Boer+beproeft+hergebruik+warmte+van+melk+en+mest
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Boer beproeft hergebruik warmte van melk en mest

Melkveehouders Jan Pieter van Tilburg uit Hellum en Wouter Schep uit Holwierde gaan warmte van melk en mest hergebruiken binnen hun melkveebedrijf.

Naast restwarmte streven ze ook andere doelen na emissiereductie uit de (gekoelde) mest, een beter stalklimaat en het verbeteren van de mestkwaliteit.

Op het boerenbedrijf van Wouter Schep wordt de techniek toegepast in nieuwbouw (met een nieuwe melkput, wachtruimte en ligplaatsen), bij Jan Pieter van Tilburg in een bestaande mestkelder.

Zo wordt de techniek in twee verschillende situaties getest. Als het op beide bedrijven goed werkt, zal de techniek bij nagenoeg alle mestkelders toegepast kunnen worden, geeft provincie Groningen aan die het project met ruim 50.000 euro steunt.

'Tegelijkertijd met het koelen van de mest en het hergebruiken van de warmte van de melk en de mest wordt onderzocht wat de effecten zijn op de hoeveelheid ammoniak- en methaanemissies uit de gekoelde mest. De verwachting is dat de mestkwaliteit beter wordt en dat de emissies omlaag gaan.'

Het project wordt begeleid door L’orèl Consultancy die helpt bij het inregelen van alle meetapparatuur en ook bij het meten en monitoren van de mestkoelingsinstallaties. Het project loopt tot en met april 2019. Begin maart zullen de installaties in gebruik zijn en in mei wordt een open dag georganiseerd.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  23° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 7°
  10 %
 • Vrijdag
  21° / 6°
  10 %
Meer weer