%27Wij+willen+melkziekte+helemaal+uitbannen%27
Achtergrond
© Twan Wiermans

'Wij willen melkziekte helemaal uitbannen'

Rob Strijdveen uit Broekland houdt in maatschap met Berend Dijsselhof 160 melkkoeien en 70 stuks jongvee. 'Onze doelstelling is dat klinische melkziekte helemaal niet meer voorkomt.'

Op het bedrijf steeg de melkproductie de afgelopen vier jaar van een kleine 9.000 kilo per koe per jaar naar ruim 10.000. Desalniettemin legden de maten de lat hoger voor zichzelf wat betreft het voorkomen van melkziekte.

'Melkziekte willen we echt uitbannen. Dat lukt nog niet helemaal. Zo hadden we met de hitte van afgelopen zomer enkele gevallen. De dierenarts komt mede om die reden elke twee weken standaard langs', zegt Strijdveen.

• Lees ook: 'Onderschat impact melkziekte niet'

Ketose

'Alle verse koeien tussen vijf en negentien dagen na afkalven worden opgevoeld. Als daar koeien met ketose uit naar voren komen, weet je bijna zeker dat er subklinische melkziekte rondwaart. Dan verwachten we van de dierenarts en voervoorlichter dat ze actief meedenken over wat voor actie we daarop kunnen ondernemen.'

De melkveehouder is ervan overtuigd dat melkziekte de veroorzaker is van een mindere lactatie en andere problemen. 'De tussenkalftijd lag op ons bedrijf een paar jaar geleden op 430 dagen. Nu op 390.'

Tussenkalftijd laag houden

'Voor een hoge melkproductie van de koppel is dat nodig. Om deze tussenkalftijd vast te houden, moeten de koeien vlot drachtig worden. Vuile baarmoeders en een mindere eisprong als gevolg van melkziekte kunnen we daarbij niet gebruiken.'

Dat betekent wat Strijdveen betreft niet de inzet van 'wondermiddelen'. 'Er zijn middelen als Bio-Chlor verkrijgbaar in mineraalvorm die kunnen helpen tegen melkziekte, maar wij willen het met ons eigen ruwvoer en beschikbare, normale mineralen realiseren.'

Huidig rantsoen

Het huidige droogstandsrantsoen bestaat uit gras- en maiskuil aangevuld met brok en mineralen en een structuurbron.

'Momenteel is dat aangekocht graszaadhooi. Komend seizoen willen we op enkele percelen geen drijfmest geven en zo bewust minder rijke graskuil oogsten om de droge koeien te kunnen voeren.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  7° / 0°
  30 %
 • Donderdag
  3° / 2°
  80 %
 • Vrijdag
  7° / 5°
  80 %
Meer weer