Eieren+van+%27hen+zonder+broertje%27+in+Duits+schap
Nieuws
© Seleggt

Eieren van 'hen zonder broertje' in Duits schap

Na jaren van onderzoek liggen donderdag de eerste eieren van 'hennen zonder broertjes' in de schappen in Berlijn. De haantjes worden uit het broedproces gehaald, voordat ze uit het ei komen.

Door deze methode hoeven de hanen niet meer te worden gedood nadat ze uit het ei kruipen. Naar verwachting wordt de nieuwe methode in de loop van volgend jaar in Nederland toegepast.

• Lees ook: Burger mist alternatief voor doden eendagshanen

Met de nieuwe techniek kan aan het begin van het broedproces het geslacht in het ei worden vastgesteld. 'Dat gebeurt door op dag negen van het broedproces een heel klein gaatje in de schaal van het broedei te laseren en er een minuscuul druppeltje embryo-urine uit te halen. Aan de hand van het hormoonniveau kunnen we bepalen of het een haan of een hen is', zegt Martijn Haarman van het consortium Seleggt, de organisatie achter de nieuwe techniek.

© Seleggt

Geslachtsbepaling

Seleggt is een samenwerkingsverband tussen de Nederlandse fabrikant van broedmachines HatchTech, de Universiteit van Leipzig en de Duitse supermarktketen REWE. Deze organisatie is overigens niet de enige die zich bezighoudt met de geslachtsbepaling van kippeneieren. Onlangs kreeg het Leidse biotechbedrijf In Ovo, een spin-off van de Universiteit Leiden, een miljoeneninvestering voor de ontwikkeling van een vergelijkbare methode.

• Lees ook: Geslachtsbepaling kippenei finalist Nationaal Icoon

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  18° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  19° / 8°
  10 %
 • Donderdag
  16° / 12°
  70 %
Meer weer