Onderzoek+kwal%2Dgen+in+leghen+stilgezet
© Jos van Leeuwen

Onderzoek kwal-gen in leghen stilgezet

Het onderzoek naar het toepassen van genetische modificatie (GM) om mannelijke kuikens al in het ei te herkennen, wordt stilgezet. Dat zei staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) vandaag in de Tweede Kamer.

De genetische modificatie houdt in dat een gen van een kwal wordt gekoppeld aan het geslachtschromosoom van mannelijke kuikens. Daarmee kunnen mannelijke kuikens al in een vroeg stadium worden herkend.

Met het verlenen van deze ontheffing voor GM-onderzoek wilde Dijksma een stap maken in het oplossen van het probleem van het doden van ééndagshaantjes.

Te ver

Maar een meerderheid van de Tweede Kamer vindt dat te ver gaan. Die wil niet dat pluimvee genetische wordt gemodificeerd.

De Kamer vindt dat onderzoek moet worden gedaan naar alternatieve houderijsystemen en concepten als de combikip. Daar worden hennen voor de eiproductie gehouden en de hanen voor de vleesproductie.

Discussie

Dijksma wil in de komende maanden een discussie starten met relevante organisaties. Uitgangspunt is om vergassen van miljoen eendagshaantjes te voorkomen.

In december worden de resultaten van het onderzoek naar de combikip gepresenteerd, dan praat de Kamer verder.

Weer

 • Zondag
  5° / 0°
  30 %
 • Maandag
  5° / 0°
  60 %
 • Dinsdag
  8° / 1°
  85 %
Meer weer