Dijksma: ontheffing GM-kuikens

Staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) wil ontheffing verlenen voor het toepassen van genetische modificatie (GM) om mannelijke kuikens al in het ei te kunnen herkennen.

Dijksma%3A+ontheffing+GM%2Dkuikens
© Berrie Klein Swormink

Met het verlenen van deze ontheffing wil Dijksma een stap maken in het oplossen van het probleem van het doden van ééndagshaantjes.

De genetische modificatie houdt in dat een gen van een kwal wordt gekoppeld aan de geslachtschromosoom van mannelijke kuikens.

Broedproces

Het gen licht onder een bepaalde lichtbron fluorescerend op. Mannelijke kuikens kunnen dan voor het broedproces worden uitgeselecteerd.

Dijksma vindt dat genetische modificatie kan bijdragen aan oplossen van het belangrijke ethische en welzijnsprobleem van het doden van ééndagshaantjes.

Kruising

In de toekomst zou het gen ook via natuurlijke kruising kunnen worden doorgegeven, waardoor genetische modificatie niet meer nodig is.

Jaarlijks worden er in Nederland ongeveer 40 miljoen ééndagshaantjes van legkippen direct na de geboorte gedood. Economische gezien hebben de diertjes onvoldoende waarde.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 11°
  20 %
 • Maandag
  20° / 11°
  45 %
 • Dinsdag
  23° / 11°
  20 %
Meer weer