Eieren+van+%27hen+zonder+broertjes%27+volgend+jaar+in+supermarkt
Nieuws
© Twan Wiermans

Eieren van 'hen zonder broertjes' volgend jaar in supermarkt

Duitse supermarkten zullen volgend jaar de eerste eieren verkopen van hennen die geen broertjes hebben. Dat zei Martin Haarman van Seleggt tijdens de Pluimveerelatiedag. Die werd 11 oktober in Veenendaal gehouden.


Het lijkt logisch dat de Nederlandse supermarkten, in navolging van de Duitse, snel dit initiatief zullen volgen. Seleggt is een samenwerkingsverband van fabrikant HatchTech, de Duitse supermarktketen Rewe en de Universiteit van Leipzig.

Het samenwerkingsverband heeft een techniek ontwikkeld waarmee al in een bebroed ei het geslacht van een kuiken kan worden bepaald. Daarmee kan een einde komen aan het doden van miljoenen eendagshaantjes. Dat stuit op steeds meer ethische en dierenwelzijnsbezwaren.

Non-invasief

Via de methode van Seleggt wordt op dag 9 op non-invasieve wijze een een klein beetje embryo-urine uit het ei gehaald om het geslacht van het embryo te bepalen. Snelle analyse bepaalt op basis van de geslachtshormonen in de vloeistof of het een hen of haan is.

De eieren die een haantje gaan opleveren, kunnen vervolgens uit het broedproces gehaald worden, worden ingevroren en verwerkt tot eipoeder voor de diervoederindustrie. Op dag 9 ervaren de embryo's nog geen pijn.

Stempel op ei

Seleggt wil het broed-ei seksen zelf aan de broederijen gaan verkopen. De 'hennen zonder broertjes' worden voor dezelfde prijs geleverd aan de pluimveehouders, hoewel ze eigenlijk 5 keer meer zouden moeten kosten.

'We willen wel dat alle eieren van deze deze kippen een stempel krijgen. Dat moet een meerprijs opleveren waarin wij gaan meedelen', aldus Haarman.

Niet feilloos

De nieuwe techniek van Seleggt is overigens niet feilloos: 1 procent van de gesekste hennen is toch nog van het mannelijk geslacht. Opfokkers en pluimveehouders zullen moeten zoeken naar een acceptabele manier methode om deze haantjes te verwaarden.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  10° / 6°
  70 %
 • Donderdag
  9° / 8°
  70 %
Meer weer