Hollandse kaas bekroond in Noorwegen

Vier Nederlandse kaasmakers vielen op vrijdag 2 en zaterdag 3 november in de prijzen bij de World Cheese Awards in het Noorse Bergen.

Hollandse+kaas+bekroond+in+Noorwegen
© De Zelfkazer

Kaasmakers Hugo en Marije van der Poel van Hoeve Waterrijk uit Rijpwetering wonnen zilver met hun Boeren Goudse Oplegkaas. Dit is een twee jaar oude kaas die als enige Nederlandse oude kaas nog steeds schaafbaar is.

'Het aantal inzendingen was enorm', vertelt Marije van der Poel enthousiast. 'Er lagen bijna 3.500 kazen van over de hele wereld. Van zacht tot oud, van mascarpone tot brie en van parmazaan tot vierkante Noorse kaasjes.'

Keurmeesters

Twee weken geleden stuurde Van der Poel haar Boeren Goudse Oplegkaas op naar het verzameldepot in Frankrijk. Vanaf daar werden de kazen naar Noorwegen gebracht.

Het is heel bijzonder dat jou kaas tussen 3.500 kazen uit de hele wereld ligt

Marije van der Poel, kaasmaakster Rijpwetering
Marije van der Poel, kaasmaakster Rijpwetering © Marije van der Poel

Maar liefst 239 keurmeesters uit de hele wereld bogen zich over de kazen. 'Als je daar dan met Nederlandse kaasmakers bent, is dat heel bijzonder. Het is uniek dat jou kaas daar tussen ligt.'

Prijzen

Vier Nederlandse kaasmakers vielen in de prijzen. Naast de familie Van der Poel, was er ook zilver voor Kaashandel Remijn – Stompetoren Kaas met de truffelgeitenkaas gemaakt door Booij Kaasmakers in Streefkerk.

Theo Dekker van Utopiahoeve in Schagerbrug kreeg brons voor zijn rauwmelkse geitenkaas. Zuivelboerderij Noordam in Hellouw sleepte twee prijzen in de wacht: zilver voor de Gouda-kaas en brons voor de Gouda-kaas met truffel.

Winnaar uit Noorwegen

De hoofdprijs van de World Cheese Awards ging naar Jørn Hafslund van boerderij Fana Ostegården in Bergen, Noorwegen. Hij won met de Fanaost, een milde, ronde en halfharde kaas (Goudse type) gemaakt van gepasteuriseerde koemelk. Hafslund heeft twaalf melkkoeien.

Van der Poel: 'Wat leuk is om te vermelden; Deze man maakt de Noorse kaas volgens Nederlands recept. Het is Goudse kaas. Zijn kracht was om samen te werken met andere kaasmakers en handelaren. Ze delen onderling veel informatie en komen daarmee tot een mooi product. Daar kunnen wij in Nederland veel van leren.'

Export

De kaasmaakster uit Rijpwetering is trots op haar prijs. 'Onze kazen worden nu voorzien van zilveren stickers. We hebben bovendien ook genetwerkt in Noorwegen. Onze handelaar was ook mee, we hebben contacten gelegd voor eventuele export.'

De familie Van der Poel is daar wel mee bekend, ze exporteren naar landen zoals Japan, Canada, Portugal, Engeland en Italië.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer