Melkprijs+FrieslandCampina+lijkt+vierde+kwartaal+stabiel
Nieuws
© Twan Wiermans

Melkprijs FrieslandCampina lijkt vierde kwartaal stabiel

Zuivelcoöperatie FrieslandCampina maakte maandag een melkprijs verhoging van 1 cent per kilo bekend, waarmee de garantieprijs op 38 cent uitkomt. De boerderij melkprijs stabiliseert het vierde kwartaal van dit jaar waarschijnlijk op het huidige niveau, verwacht LTO-beleidsadviseur Klaas Johan Osinga.

Dat is te danken aan de groeiende vraag naar zuivel wereldwijd, die met het eveneens groeiende melkaanbod wereldwijd in evenwicht is. Daardoor wordt er geen dalende melkprijs verwacht, ook al daalden de ZuivelNL-noteringen voor boter en melkpoeder de laatste twee weken fors. De stijgende kaasprijzen dragen ook bij aan de stabiele melkprijsprognose.

Osinga gaat er ook van uit dat de extreem droge en warme zomer in grote delen van Europa een melkprijs ondersteunend effect heeft, zeker zodra de voervoorraad op is. Opvallend genoeg daalde de melkaanvoer afgelopen zomer niet in de Europese Unie, in totaal.

Melkaanvoer

Wel vlakte de groei vergeleken met het eerste kwartaal af (cijfers tot en met juli). In Nederland daalde de melkaanvoer elke zomermaand iets meer. In augustus nog het meest, met enkele procenten. Driekwart van de melkprijsverhoging die FrieslandCampina bekendmaakte, is overigens het gevolg van een melkprijscorrectie.

Die aanpassing vond als gevolg van verkeerd ingeschatte melkprijzen bij de referentieondernemingen plaats. Vooral de melkprijsstijgingen in juni en juli in Duitsland hebben invloed. In Oost-Duitsland in het bijzonder ligt de melkprijs structureel enkele centen lager dan in Nederland.

Biologische melk onveranderd 47 cent

FrieslandCampina paste de biologische melkprijs niet aan. Ten opzichte van de vorige maand blijft de prijs onveranderd 47 eurocent per kilo biologische melk.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  25° / 11°
  10 %
 • Zaterdag
  32° / 13°
  10 %
 • Zondag
  27° / 19°
  10 %
Meer weer