Brussel+tegen+steunprogramma+suikersector
Nieuws
© Koos van der Spek

Brussel tegen steunprogramma suikersector

De Europese Commissie voelt niets voor een steunprogramma voor de suikersector. Dat bleek tijdens het Brussels suikeroverleg dat donderdag heeft plaatsgevonden.

Een aantal lidstaten van de Europese Unie (EU) heeft gevraagd om private opslagsteun voor suiker en financiële hulp bij de suikerexport. Niet alle lidstaten staan achter dit verzoek.

De Europese Commissie verwerpt het idee omdat de suikersector zelf een groot deel van de problemen heeft veroorzaakt. Daarbij wijst de commissie op de uitbreiding van het bietenareaal met ruim 17 procent, de toekenning door lidstaten van een gekoppelde steun bij de teelt van bieten en de forse toename van de Europese uitvoer waardoor de wereldmarktprijzen dalen.

Veel grotere export

In de periode van 1 oktober 2017 tot en met 30 september 2018 voerden EU-suikerfabrikanten 3,34 miljoen ton suiker uit. Dat is 1,99 miljoen ton meer dan in de periode 1 oktober 2016 tot en met 30 september 2017 toen er nog een quotasysteem gold. De lidstaat met de meeste suikerexport is België (zo'n 960.000 ton), gevolgd door Frankrijk (840.000 ton), Polen (500.000 ton), Nederland (290.000 ton) en Duitsland (280.000 ton).

Eerder deze maand maakte Suiker Unie bekend dat het bedrijf voor het eerst in zijn bestaan verlies lijdt. Drie weken geleden zei directeur-generaal Marie-Christine Ribera van de Europese vereniging van suikerfabrikanten CEFS in Nieuwe Oogst dat alle suikerproducenten in Europa dit jaar in de rode cijfers terechtkomen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  26° / 15°
  70 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
 • Vrijdag
  21° / 11°
  20 %
Meer weer