Ctgb+laat+bacterie+tegen+schimmels+en+insecten+toe
Nieuws
© Han Reindsen

Ctgb laat bacterie tegen schimmels en insecten toe

Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) heeft een middel op basis van een bacteriestam toegelaten. Het middel bevordert een gezonde groei van planten.

De bacterie beschermt de wortels en versterkt ook de natuurlijke afweermechanismen van de plant. Daardoor krijgen schimmels en insecten geen kans. Het middel was al toegelaten in enkele andere Europese landen.

Een zaadbehandeling met de bacterie beschermt de plant op verschillende manieren tegen grauwe schimmel (Botrytis cinerea). De bacterie vermeerdert zich rond de wortels, waardoor zij de ruimte en voedingsstoffen van aanvallers inneemt en ze produceert ook verschillende schimmelwerende stoffen. Deze verstoren de groei van schimmeldraden en verhinderen het ontkiemen van sporen. Daarnaast helpt de bacterie ook het immuunsysteem van de plant te activeren, waardoor die een betere weerstand krijgt.

Weerstand verhogen

Bacteriën, schimmels en virussen worden steeds vaker ingezet in de gewasbescherming. Bacteriën worden gebruikt om wortels van planten te koloniseren zodat andere bacteriën en schimmels geen kans krijgen, om specifieke schimmels tegen te gaan, om insecten te weren – die worden er ziek van – of om de weerstand te verhogen.

Schimmels worden bijvoorbeeld ingezet tegen insecten of om een kwaadaardige andere schimmel tegen te gaan. En verzwakte varianten van een virus kunnen gebruikt worden als vaccinatie om een plant te beschermen tegen een agressievere variant van dat virus.

Risicobeoordeling

Of een schimmel, bacterie of virus toegelaten moet worden als gewasbeschermingsmiddel is afhankelijk van wat er op het etiket staat, en het doel. De risicobeoordeling voor gewasbeschermingsmiddelen en werkzame stoffen is echter nog vooral ingericht op de risico’s van chemische stoffen.

Voor plantextracten en feromonen (lokstoffen) is inmiddels wel toetsingskader ontwikkeld, maar micro-organismen en virussen blijven daarbinnen nog een beetje een vreemde eend. Met de toenemende vraag naar ‘groene middelen’ zijn inmiddels wel overal in Europa experts druk bezig ook hiervoor een beter passend toetsingskader te ontwikkelen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  15° / 9°
  50 %
 • Maandag
  15° / 8°
  50 %
 • Dinsdag
  15° / 8°
  50 %
Meer weer