Vanggewasplicht+veel+maistelers+niet+duidelijk
Nieuws
© Johan Wissink

Vanggewasplicht veel maistelers niet duidelijk

Zo'n 40 procent van de maistelers heeft nog geen idee hoe ze volgend jaar gaan voldoen aan de verplichting om tijdig een vanggewas te zaaien op zand- en lössgrond.

Dat concludeert Cumela Nederland uit vraaggesprekken, in september gehouden op de beurs AgroTechniek Holland in Biddinghuizen.

Van de maistelers die het wel weten, kiest 30 procent voor onderzaai van een vanggewas. De overige 30 procent kiest of voor het zaaien van een vanggewas na de oogst voor 1 oktober of voor een andere hoofdteelt na de mais. De verdeling is daarbij ongeveer gelijk over beide groepen.

Granen

In de voorstellen van het ministerie van LNV, vorige maand gedaan, worden alleen granen aangeduid als hoofdgewas. Het ministerie houdt hierover tot 26 oktober een internetconsultatie. Wie kiest voor het zaaien van een hoofdgewas, heeft als voordeel dat er pas op 31 oktober gezaaid moet zijn. De mais kan dus veel langer rijpen.

Cumela Nederland vindt dat naast wintergranen gras en grasklaver als hoofdteelt aangemerkt moeten worden. Dat biedt de gelegenheid maisteelt te rouleren met gras of grasklaver. Als gras of grasklaver voor 1 oktober wordt ingezaaid, is sowieso aan de vanggewasverplichting voldaan. Dan moet een teler wel een zeer vroeg maisras telen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  5° / 1°
  40 %
 • Vrijdag
  7° / 0°
  40 %
 • Zaterdag
  7° / 4°
  20 %
Meer weer