Koning+om+tafel+met+Zeeuwse+boeren
Nieuws
© Albert Nieboer

Koning om tafel met Zeeuwse boeren

Koning Willem-Alexander en koning Máxima hebben dinsdag een streekbezoek gebracht aan Schouwen-Duiveland en Tholen. ZLTO-voorzitter Hendrik Jan ten Cate en ZLTO-lid Paul Versluis waren uitgenodigd aan de gesprekstafel.

De koning en koningin bezochten Renesse, Kerkwerve, Bruinisse, Sint-Philipsland, Sint-Annaland en Tholen. Aan tafel in Tholen werd onder meer gesproken over de gevolgen van klimaatveranderingen, zoetwatervoorziening, verzilting en hightechlandbouw. Akkerbouwer en ZLTO-lid Paul Versluis zat aan tafel namens Duurzaamheidskring Tholen.

Akkerbouwer Hendrik Jan ten Cate is zeer te spreken over het bezoek. Volgens de ZLTO-voorzitter was het koningspaar goed ingevoerd en stelden ze veel goede vragen. 'Ik heb het belang van zoetwater voor Zeeland onder de aandacht kunnen brengen. Daarnaast heb ik duidelijk gemaakt dat het belangrijk is om projecten als the Freshmaker en Waterhouderij Walcheren verder uit te rollen. Op meerdere terreinen zou het fijn zijn als de overheid een sturende rol inneemt', vertelt Ten Cate.

Ten Cate is zich ervan bewust dat de koning geen politieke rol vervult. 'Niettemin zit hij met beleidsmakers en bewindslieden aan tafel, wekelijks zelfs met minister-president Rutte. Indirect geeft hij signalen af waar wellicht gehoor aan gegeven wordt.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  20° / 10°
  30 %
 • Zaterdag
  22° / 9°
  10 %
 • Zondag
  26° / 12°
  20 %
Meer weer