Boeren+geven+koninklijk+paar+uitleg+over+landbouw+in+Eemland
Nieuws
© RVD

Boeren geven koninklijk paar uitleg over landbouw in Eemland

Bij een streekbezoek van Koning Willem Alexander en Koningin Máxima aan het Eemland ging het dinsdag ook over de landbouw. Het koninklijk paar ging in gesprek met boeren uit de Eempolder over de uitdagingen rond natuurbeheer en duurzaamheid voor het agrarisch bedrijf.

Thema was het vraagstuk hoe dorpen en steden van verschillende grootte en karakter omgaan met veranderingen in de streek. In het voormalige stoomgemaal van Eemnes schetsten agrariërs Johan Eek, Pieter Zeldenrijk, Lianne Schaap en Gert Bieshaar hoe het met de landbouw gaat in het gebied. Zo is Eemland een belangrijk weidevogelgebied.

Actuele vraagstukken

'Het viel mij op hoe goed geïnformeerd het koninklijk paar op de hoogte was van de actuele vraagstukken in de landbouw', schetst Eek. 'Fosfaatrechten, melkquota, maar ook de schaalvergroting en de gevolgen daarvan waren hen goed bekend.'

Eek gaf in het gesprek aan dat er wat hem betreft duidelijke grenzen zitten wat hij als boer voor zijn omgeving kan betekenen. 'Ik heb het beste voor met de weidevogels, maar de vergoedingen zijn voor mij te laag om daar bijvoorbeeld plas-dras voor aan te leggen. Ik boer al in een kleigebied, dan kan in niet nog meer water op mijn land gebruiken.'

Ambassadeur

Eek had de indruk dat het koninklijk paar het een duidelijk verhaal vond. 'Koning Willem-Alexander stak ons nog een hart onder de riem. Hij wees er op dat we in het buitenland zeer goed bekend staan als kundige en vooruitstrevende boeren. Wij hebben naar voren gebracht dat we nog wel een goede ambassadeur kunnen gebruiken om onze sector wat meer te promoten.'

Weer

 • Donderdag
  11° / 10°
  60 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
 • Zaterdag
  13° / 7°
  10 %
Meer weer