Investeren op emotie

2018 is stormachtig begonnen. Hopelijk geen voorbode van de rest van het jaar. Gelukkig heb ik geen schade, maar sommigen zijn flink geraakt.

Investeren+op+emotie
© Mike Schellart

Op verschillende terreinen heb ik de balans opgemaakt. En dan ga je nadenken over investeringen. Asbest maar eens van ligboxenstal af? De stal is oud, maar nog functioneel. Dan komen er vragen wat ik wil met het bedrijf. Er dient zich een opvolger aan, maar die is nu zeventien jaar, dus ik kan nog alle kanten op. En ik wil ook nog een tijd door. 2024 is voor mij te vroeg om te stoppen.

Investeren in fosfaatrechten betekent intensivering. Volgens de uitslag van de Kringloopwijzer 2017 ben ik grondgebonden. Volgens het fosfaatrechtenstelsel niet. Binnen de huidige regels kan ik groeien van 80 naar 95 koeien, voordat grondgebondenheid wordt belemmerend. Maar er studeert een commissie over de definitie van grondgebondenheid. En de samenleving heeft ook een mening over dit onderwerp. Misschien gebaseerd op emotie, maar de discussie is er wel.

Nou kun je zeggen dat emotie er niet toe doet. Als ik buiten de eigen sector kijk, zie ik een paar ontwikkelingen waar ik niet direct blij van word. Denk aan het verbod op nertsenhouderij. Of recent de stemming over pulskorvisserij. Een innovatieve ontwikkeling die tegemoetkomt aan veel bezwaren van de gangbare manier van vissen, maar dankzij een haatcampagne toch tot verboden ontwikkeling is verklaard. Dat geeft wel aan hoe kwetsbaar we zijn. Emotie doet ertoe.

Er dient zich een opvolger aan, maar die is nu zeventien jaar, dus ik kan nog alle kanten op

Rudie Freriks, melkveehouder in Luttenberg

Dan moet je daar een verdienmodel van maken. Lokaal geproduceerde streekproducten zijn helemaal in. Collega's aan de andere kant van het dorp zijn vijf jaar geleden begonnen met een landwinkel om daarop in te spelen. Ze hebben er veel energie in gestoken en een goede naam opgebouwd. Toch is eind vorig jaar de stekker eruit getrokken. Ze hebben geen spijt dat ze het hebben geprobeerd, maar het kon niet uit. En ik weet van mezelf dat ik niet het grootste commerciële talent ben, dus die richting gaat het niet worden.

Ik heb afgelopen jaar geïnvesteerd in dierenwelzijn. Ik kan ook wat doen aan het milieu. Maar gezien de rol van emotie in beleid ben ik huiverig om grote stappen te zetten. Dus misschien moet ik maar tijd kopen. Asbest eraf, goedkope platen er weer op. Dan kan ik tien tot vijftien jaar vooruit.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  20 %
 • Zondag
  22° / 12°
  20 %
Meer weer