Van valentijnsdate tot inkomenspositie

Twee weken geleden had ik mijn valentijnsdate met de burgemeester. De date was een actie van Boeren van Nederland, bedoeld om eens in gesprek te gaan met iemand buiten je bubbel. Dus met iemand buiten de agrarische wereld.

Van+valentijnsdate+tot+inkomenspositie
© Mike Schellart

Ik had daartoe een open uitnodiging op Facebook en Twitter gedaan (nul reactie) en de burgemeester gericht uitgenodigd. Dan moeten de agenda's nog bij elkaar passen en het is april voor het gesprek plaatsvindt.

Uiteraard heb ik ons bedrijf laten zien, met daarbij de uitdagingen die op ons pad liggen en alle beren die op onze weg worden gegooid. Denk daarbij aan de vele regels. Dan kom je als vanzelf al op het debat met de samenleving. Hoe ga je het gesprek aan? En hoe bereik je mensen die (ver) buiten je dagelijkse leefwereld zitten?

Ook de gemeente worstelt met die vragen. Als je niet oppast, spreek je als gemeente altijd met dezelfde mensen die zich toch wel laten horen. Maar hoe krijg je contact met de onderstroom? Veel mensen vinden het lastig om zich in het openbaar uit te spreken over ontwikkelingen in hun omgeving, onderhoud van wegen of andere zaken.

Ik maak me zorgen over mogelijkheden voor mijn zoon om het bedrijf over te nemen

Rudie Freriks, melkveehouder in Luttenberg

De burgemeester doet dat door actief mensen op te zoeken. Aan de keukentafel is het gesprek toch anders dan in de gebruikelijke zaaltjes. Maar ook de gemeente zoekt naar nieuwe wegen.

Terug naar het eigen bedrijf en mijn/onze zorgen voor de toekomst. Een stapeling van regels die het ondernemen en ontwikkelen van het bedrijf onmogelijk dreigen te maken. De continue druk vanuit de samenleving om het anders te doen, zonder dat daarbij enige richting wordt gegeven over wat anders moet en hoe het dan zou moeten.

Ik heb ook aangegeven dat ik me zorgen maak over mogelijkheden voor mijn zoon om het bedrijf over te nemen. Hoe kan mijn zoon op een sociaal verantwoorde manier een fatsoenlijke boterham verdienen?

De burgemeester gaf aan dat hij ook vanuit zijn positie wil bijdragen om het debat over deze vraag op gang te brengen. Het gaat vaak over randvoorwaarden voor de license to produce. Maar het echte debat over een sociaal en economisch verantwoorde veehouderij wordt niet gevoerd.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  19° / 12°
  30 %
 • Donderdag
  18° / 10°
  10 %
 • Vrijdag
  17° / 8°
  10 %
Meer weer