Melkveehouder laaiend enthousiast over voederbieten

Laaiend enthousiast zijn Henk en Ria Zemmelink uit Hengelo over voederbieten. Hun 120 koeien vreten er dagelijks 9 kilo per dier van. 'Het kost ons een paar minuten werk en het eiwitgehalte stijgt binnen tien dagen met 0,20 procent.'

Vijf jaar geleden begonnen melkveehouders Henk en Ria Zemmelink uit het Gelderse Hengelo met de teelt van voederbieten. 'Toen we ze eenmaal aan de koeien voerden, was ik na drie dagen al om', zegt Henk Zemmelink enthousiast. 'Je ziet het direct aan de koeien. Ze zijn veel fanatieker. Ze zitten beter in hun vel, bewegen meer, vreten beter en herkauwen intensiever. De pens is meer in balans.'

Ook hebben de voederbieten een positief effect op de gezondheid van zijn koeien. Ze worden sneller drachtig. Het gemiddelde aantal inseminaties per geïnsemineerde koe ligt op 1,73. 'Ook de klauwgezondheid verbetert. We hebben de bekapbox nauwelijks nodig. Mastitis zien we niet vaker dan vijf keer per jaar en we gebruiken nooit droogzetters.'

Kuilplaat

De voederbieten liggen gedurende die tien dagen op een kuilplaat. De ondernemer voert met de voerbak op de voorlader dagelijks 9 kilo voederbieten per koe en daarnaast nog 10 kilo mais aangevuld met weidegras. Het snijelement op de voerbak snijdt de bieten in stukken van 5 tot 7 centimeter. Het voeren duurt dagelijks enkele minuten. Het oogsten kost hem zo'n anderhalf uur per keer.

De veehouder voert tot eind november verse voederbieten. Daarna wordt de rest van het perceel gerooid. Afhankelijk van de weersomstandigheden doet hij dit zelf of laat hij de loonwerker komen. Deze rekent dan zo'n 300 euro per hectare. Zemmelink adviseert veehouders ervoor te waken dat het loonbedrijf de bieten niet kopt. 'Vraag om de kopmachine tijdens het rooien op te trekken en de klepel te laten zakken. Op die manier blijft de biet zoveel mogelijk intact. Je hebt minder bederf en verlies.'

Roostervloer

De ondernemer bewaart de voederbieten buiten op een oude roostervloer tussen twee zandwallen van 1,5 meter hoogte. De roostervloer zorgt voor ventilatie. Opslag in een sleufsilo met betonnen wanden raadt hij af. 'Je creëert dan een dichte omgeving waardoor de bieten kunnen rotten. Bij strenge vorst, vanaf -7 graden Celsius, dekken we de voederbieten af met kuilnetten.' Hij voert het gewas tot april. Langer is geen optie omdat de bietenvlieg dan kan overleven.

In de winter worden de koeien gevoerd door de loonwerker. 'In dat geval draaien we de voederbieten eerst door het voerbakje, waarna de loonwerker het opvreest en mengt met de rest van het rantsoen.' Voederbieten inkuilen doet hij liever niet. 'Je verliest er zeker 100 VEM door.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
 • Vrijdag
  23° / 16°
  90 %
Meer weer