Marges+Belgische+land%2D+en+tuinbouw+staan+onder+druk
Nieuws
© Wim van Vossen

Marges Belgische land- en tuinbouw staan onder druk

De geraamde omzet van de Vlaamse land- en tuinbouw bedraagt dit jaar 5,2 miljard euro. Dat betekent een daling van 5 procent op het vijfjarig gemiddelde (2013-2017).

'De prijs die de boer voor zijn producten ontvangt, is te laag en onderhevig aan sterke schommelingen. Boeren hebben recht op een eerlijke prijs en dit is een gemeenschappelijke opdracht', vindt de Belgische Boerenbond.

In de deze week verschenen 'Jaarresultaten land- en tuinbouw 2018' evalueert de Boerenbond het productiejaar en maakt zij een raming van de jaarresultaten. Voor veel teelten zijn de opbrengsten en prijzen in meer of mindere mate bekend of in te schatten.

Herstel zet niet door

De Boerenbond raamt de omzet van de Vlaamse land- en tuinbouw in 2018 op 5,2 miljard euro, zo'n 6 procent lager dan in 2017. Het voorzichtige herstel in omzet dat in 2017 werd opgetekend, heeft zich niet doorgezet.

Deze negatieve trend wordt verklaard door een omzetdaling in zowel de plantaardige (-5,8 procent) als in de dierlijke sectoren (-5,7 procent). Voor beide sectoren is er een gelijke omzetterugloop.

Zwakke prijsvorming

De oorzaak voor de omzetdaling in de plantaardige sectoren ligt in de dalende productievolumes (vooral door de droogte), terwijl in de dierlijke sectoren de omzetdaling vooral wordt gedreven door de zwakke prijsvorming voor varkensvlees en melk.

De directe kosten voor de boeren stijgen dit jaar met 2 procent. De grootste kostenposten voor de boer zijn veevoeders (+9 procent) en energie (+3,5 procent).

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  11° / 4°
  20 %
 • Zondag
  8° / 4°
  20 %
 • Maandag
  6° / 3°
  60 %
Meer weer