Akkerbouw+wil+meewerken+aan+Klimaatakkoord
Nieuws
© Koos v.d. Spek

Akkerbouw wil meewerken aan Klimaatakkoord

De Nederlandse akkerbouw wil een belangrijke bijdrage leveren aan het bereiken van de klimaatdoelstellingen die staan omschreven in het Klimaatakkoord.

Dat meldt BO Akkerbouw in een persbericht. Vorige week werden de Hoofdlijnen voor het Klimaatakkoord in Den Haag gepresenteerd. De vertegenwoordigers van BO Akkerbouw hebben aan de sectortafel Landbouw en Landgebruik duidelijk gemaakt zich te willen inzetten voor de klimaatdoelstellingen van de Nederlandse overheid.

BO Akkerbouw wijst erop dat vastlegging van koolstof in de bodem en vermindering van lachgasemissie mogelijk is met andere grondbewerking en bemesting. Ook bijvoorbeeld de inzet van groenbemesters en ruimere rotaties leveren daaraan een bijdrage.

Eiwitgewassen

Andere klimaatmaatregelen betreffen de teelt van eiwitgewassen, het toepassen van precisielandbouw, gebruik van nitrificatieremmers en duurzame productie en inzet van circulaire organische meststoffen, aldus BO Akkerbouw. De organisatie stelt wel dat maatregelen die worden opgenomen in het Klimaatakkoord gebaseerd moeten zijn op bij voorkeur wetenschappelijke feiten en niet op veronderstellingen.

Verder moet sprake zijn van een verdienmodel voor de boer en van een gelijk speelveld met importproducten. Tenslotte pleit BO Akkerbouw voor aanpassing van knellend beleid. Een voorbeeld is versoepeling van de mestwetgeving om meer organische meststof te kunnen toedienen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 10°
  20 %
 • Vrijdag
  17° / 11°
  70 %
Meer weer