Suikerbietensector+zit+in+ergste+crisis+ooit
Nieuws
© Han Reindsen

Suikerbietensector zit in ergste crisis ooit

De Europese organisatie voor suikerbietentelers CIBE vraagt steun van Brussel vanwege de slechte marktsituatie en de bedreigingen voor de bietenteelt.

De Europese suikersector beleeft de ergste crisis ooit, stelt CIBE. De organisatie roept de Europese Commissie op om telers waar mogelijk te steunen bij verbetering van hun marktpositie en het zoeken naar oplossingen voor uitdagingen in de teelt.

'In het eerste jaar na het wegvallen van de marktordening worden we geconfronteerd met historisch lage suikerprijzen', zegt Dirk de Lugt, voorzitter van Cosun en namens Nederland vertegenwoordiger in het bestuur van CIBE. 'De uitbreiding van de teelt en de directe toegang tot de wereldmarkt hebben een zeer negatieve impact.'

Meer transparantie

De Lugt meldt dat CIBE pleit voor meer transparantie van de markt. 'In veel landen moeten telers voor de campagne onderhandelen over contracten. Ze hebben dan nauwelijks inzicht in marktontwikkelingen en dat ondermijnt hun positie.'

Verder vraagt CIBE aan Brussel om bij het afsluiten van vrijhandelsakkoorden terughoudend te zijn voor suiker. De Lugt: 'Van alle wereldwijd geproduceerde suiker ontvangt 60 tot 70 procent steun van de eigen overheid. Op de vrije markt is Europees suiker daardoor vaak in het nadeel vanwege een ongelijk speelveld.'

De moeizame marktsituatie gaat volgens CIBE gepaard met diverse beperkingen voor de bietenteelt in Europa. De organisatie verwijst naar het droge groeiseizoen, een kleiner middelenpakket en de terughoudendheid voor nieuwe veredelingstechnieken.

Opbrengstderving 17 procent

De huidige droogte bewijst de noodzaak van maatregelen voor een betere risicobeheersing, vindt De Lugt. In de bietenteelt gaat volgens de bestuurder verder vooral het verdwijnen van neonicotinoïden zwaar wegen. Suiker Unie houdt zelfs rekening met een opbrengstderving van 17 procent.

'Dan is het teleurstellend dat regelgeving snelle oplossingen via de veredeling in de weg staat. We hopen dat de Europese Commissie de verschillende lidstaten in de vorm van vrijstellingen voor de komende drie of vier jaar de ruimte geeft om goede alternatieven te vinden voor neonicotinoïden.'

Nederland

Over Nederland zegt De Lugt dat de uitgangspositie relatief gunstig is. 'Wij produceren efficiënt. Wel hebben wij als Cosun vanwege de afgesproken minimumsuikerprijs te maken met hogere grondstofkosten. Dat maakt onze concurrentiepositie ten opzichte van Duitsland en Frankrijk iets uitdagender.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  22° / 5°
  10 %
 • Zondag
  22° / 8°
  50 %
 • Maandag
  10° / 6°
  20 %
Meer weer