Groningen+legt+jacht+aan+banden
Nieuws
© niels de vries

Groningen legt jacht aan banden

Provincie Groningen stapt af van de jacht op provinciale terreinen. Het betreft gronden die langdurig in provinciaal eigendom zijn.

De provincie verhuurt het jachtrecht op haar terreinen langs het Reitdiep. Jagers kunnen daar gedurende de jachtperiode wilde eenden schieten. De provincie gaf daar jaren geleden toestemming voor om schade aan landbouwgewassen te voorkomen.

Gedeputeerde Staten (GS) zeggen met de aanpassing de motie 'Plezierjacht aan banden' uit te voeren. 'Bestaande jachtverhuurovereenkomsten worden nog uitgediend maar we gaan geen nieuwe jachtverhuurovereenkomsten meer aan', geeft GS aan. Indien er wel schade ontstaat door bijvoorbeeld wilde eend, blijft die vergoed via de gebruikelijke regeling.

Ganzen

Provincie Groningen verwacht overigens dat de schade door ganzen de komende jaren blijft stijgen. Dat kan er toe leiden dat het eigen risico voor boeren buiten de foerageergebieden toeneemt. Nu is dat 5 procent, maar kan toenemen tot 20 procent.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  17° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  19° / 7°
  30 %
 • Vrijdag
  19° / 10°
  30 %
Meer weer