POV roept provincies op te jagen op wilde zwijnen

De producentenorganisatie varkenshouderij (POV) roept provincies, wildbeheereenheden en terreinbeheerders op alles te doen wat mogelijk is, om de nulstand te handhaven, buiten de gebieden in Nederland waar wilde zwijnen mogen leven.

'Er moet streng worden gehandhaaft op de nulstand', zegt POV voorzitter Ingrid Jansen. 'Het is noodzakelijk dat het beleid op uniforme wijze in alle provincies wordt gevoerd. Anders bestaat het risico dat er in sommige delen van het land toch nog wilde zwijnen bij varkensstallen kunnen komen.'

Besmetting door de mens

Volgens de POV is de besmetting van wilde zwijnen in de Belgische Ardennen vermoedelijk door menselijk handelen veroorzaakt. De organisatie acht het denkbaar dat reizigers de besmette etenswaren hebben meegenomen uit de gebieden in Oost Europa waar momenteel varkenspest heerst en deze vervolgens hebben weggegooid in het besmette gebied in de Ardennen.

De POV is dan ook zeer bezorgd over verdere versleping van Afrikaanse varkenspest naar Nederlandse bedrijven door onzorgvuldig handelen en roept op tot grote alertheid.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  40 %
Meer weer