'Spouwscherm in chrysantenteelt is rendabel'

Door de energiebesparing is de relatieve lage investering van een spouw in het verduisteringsscherm in een belichte chrysantenteelt terug te verdienen.

%27Spouwscherm+in+chrysantenteelt+is+rendabel%27
© William Hoogteyling

Dat blijkt uit een onderzoek van Wageningen University & Research bij Dekker Chrysanten in Hensbroek. Het onderzoek vond plaats in een proefkas met een spouw in het verduisteringsscherm, gecombineerd met een tweede scherminstallatie met transparant energiedoek.

De isolatiewaarde van een kas is verhoogd door een spouw te creëren in het verduisteringsscherm en door een transparant energiescherm te gebruiken. De droge U-waarde van de kas is daardoor met 44 procent gedaald.

U-waarde

Het transparante energiescherm zorgt voor de grootste U-waarde verlaging van 33 procent en de spouw in het verduisteringsscherm zorgt voor een U-waarde verlaging van 17 procent.

De forse U-waarde verlaging leidt echter niet tot een evenredige energiebesparing omdat de hogere isolatiewaarde van de schermen alleen een invloed heeft op het energieverbruik voor het invullen van de warmtevraag als de schermen gesloten zijn.

In de proefafdeling was het energieverbruik door de verwarmingsbuizen 27,1 kuub gas per vierkante meter per jaar en in de referentieafdeling 30,4 kuub gas per vierkante meter per jaar. De energiebesparing door de hogere isolatiewaarde in de donkerperiode van de kas is 1,9 kuub gas per vierkante meter, wat neerkomt op een totale energiebesparing van 6,3 procent.

Investering

Door de energiebesparing kan de relatieve lage additionele investering van de spouw in het verduisteringsscherm worden terugverdiend in een belichte chrysantenteelt. De investering in het transparante energiescherm en bijbehorende scherminstallatie kan niet volledig worden terugverdiend door alleen energiebesparing.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer