Rozentelers+doen+uiterste+poging+voor+compensatie
Nieuws
© René Bouwmeester

Rozentelers doen uiterste poging voor compensatie

Rozentelers hebben vanmiddag een petitie aangeboden aan de vaste Kamercommissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Met deze petitie vragen zij om een steunregeling voor rozentelers die zijn getroffen door de bacterieziekte Ralstonia solanacearum.

De petitie was gestart door LTO Glaskracht Nederland en getekend door 938 glastuinders, terwijl Nederland 150 rozentelers telt. LTO Glaskracht-voorzitter Sjaak van der Tak vindt in dit aantal het bewijs dat de sector zich betrokken voelt en solidair is met de getroffen rozentelers. Ook VBN (bloemenveilingen), VGB (handel en export) en Plantum (veredeling) hebben zich achter de petitie geschaard.

De bacterieziekte is sinds 2015 bij acht bedrijven vastgesteld en heeft voor minimaal 15 miljoen euro schade veroorzaakt. Drie bedrijven hebben noodgedwongen de deuren definitief moeten sluiten. De andere bedrijven zijn geruimd, zoals zij verplicht zijn te doen. Daarna hebben ze een doorstart gemaakt, maar de ondernemers kampen met een hoge schuldenlasten door inkomstenderving en schoonmaakkosten.

Compensatie

LTO Glaskracht Nederland denkt dat de rozentelers recht hebben op financiële compensatie. Een uitbraak van Ralstonia was immers nooit eerder voorgekomen in de rozenteelt en daarom niet te voorzien. Zowel de Plantenziektewet als een Verordening van de Europese Commissie maken compensatie mogelijk. De termijn om aanspraak te maken op de Europese regeling is bijna afgelopen. Daarom vraagt LTO Glaskracht Nederland de Kamerleden nu of zij minister Schouten wil verzoeken een steunregeling in te stellen.

Zo'n koude reactie had ik niet verwacht van de minister

Minister Schouten van LNV heeft laten weten niet tot compensatie over te gaan. Ze vindt deze uitbraak onder het normale ondernemersrisico vallen. De getroffen telers hebben dit vanochtend, op de dag dat zij de petitie aanbieden, schriftelijk bevestigd gekregen van de minister. Eerder al had ze in vergelijkbare woorden gereageerd op Kamervragen van CDA en VVD.

Koude reactie

Van der Tak kan er met de pet niet bij. 'Zo'n koude reactie had ik niet verwacht van de minister. Dat komt keihard aan. Juist van een minister die zegt dat wij als Nederlandse sierteeltsector toonaangevend zijn in de wereld, had ik een andere lijn verwacht.' Ze zegt dat het te voorzien was, maar een uitbraak van Ralstonia is nog nooit voorgekomen.'

Weer

 • Dinsdag
  26° / 14°
  10 %
 • Woensdag
  27° / 16°
  70 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
Meer weer