Proeftuin+agro%2Decologische+landbouw+combineert+%27al+het+beste%27
Nieuws
© Han Reindsen

Proeftuin agro-ecologische landbouw combineert 'al het beste'

De Proeftuin Agro-ecologie en Technologie gaat 'al het beste' van biologische, gangbare en geïntegreerde landbouw combineren met slimme technologie. Het moet een veerkrachtige, diverse en productieve landbouw opleveren die de bodem in stand houdt of verbetert.

De opening van de proeftuin was woensdag op de Broekemahoeve in Lelystad. Op deze onderzoekslocatie liggen al proeven die passen binnen de ambitie van de proeftuin. Denkt aan minimale grondbewerking, strokenteelt, rijen bomen tussen gewassen (agroforestry) en de inzet van akkerranden.

Bij agro-ecologische landbouw gaat het deels om zaken die de sector al toepast. Denk aan groenbemester, aanvoer van organische stof, gezonde rotatie en bouwplan, beslissingsondersteuning met ICT en gereduceerde grondbewerking. Boeren zouden dit moeten combineren met andere 'bouwstenen' zoals strokenteelt, mengteelt, bloemstroken, vaste rijpaden, sensoren, slimme gewasbescherming, lichte machines en robuuste rassen.

Volgens Johan Osinga van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit past dit goed bij de landbouwvisie van landbouwminister Carola Schouten. 'Kringlooplandbouw moet bij voorkeur zo lokaal mogelijk, in combinatie met biologische teelt, ruimte voor natuur en biodiversiteit. De proeftuin kan nieuwe ICT-gedreven technieken voor kringlooplandbouw verder ontwikkelen. Denk aan robots, drones en sensoren.'

Verdienmodel

De experimenten op de proeftuin sluiten aan op de Ambitie Plantgezondheid van LTO Nederland, constateert akkerbouwvoorman Jaap van Wenum. Hij zit nog wel met vragen. 'Hoe geven we bijvoorbeeld een praktische invulling aan strokenteelt en stroken met bomen in het land? Wat is het verdienmodel? De grenzen verkennen, is een goede zaak.'

De aandacht voor de bodem, slimme gewasbescherming en robuuste rassen spreekt Van Wenum aan. Ook de aandacht voor precisielandbouw en robots. 'Voor kleinere machines met minder bodemverdichting is snel draagvlak. Robots werken continu door. Het sociale systeem verandert daardoor. Wat dat met mensen doet, vraagt ook om onderzoek.'

Peter Groot Koerkamp van Wageningen University & Research ziet aanpassing van de mechanisatie als een uitdaging. 'In de proeftuin hebben we flexibele en kleine machines nodig die zijn in te zetten in meerdere gewassen. De flexibiliteit van robots is nog niet groot. Ze kunnen één ding heel goed. Robots draaien 24 uur per dag en moeten daarom snel te repareren zijn.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  23° / 12°
  10 %
 • Vrijdag
  24° / 12°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 12°
  10 %
Meer weer